Първан Симеонов си посипа главата с пепел. Чудя се социолог ли съм, или политиците ни не стават

България отблизо

Политиците ни имат проблем със сдържането на емоциите, личното его и гнева. При преговорите сериозният проблем не е съставът на Министерския съвет, а е съдебната система.

Това мнение изрази социологът от „Галъп“ Първан Симеонов, цитиран от „Дарик“.

 

По думите му интерес от нови избори имат „Възраждане“, които си вярват, а БСП си дължи да иска нови избори. Според него нито ГЕРБ, нито ПП-ДБ могат да се надяват на някаква разгромна победа при извънреден вот.

„Затова, единственото смислено, което могат да направят двете преговарящи към момента страни, е просто да се разберат и да продължат започнатото“, категоричен е Първан Симеонов.

Всичко е пробвано. Ако ГЕРБ иска по някакъв начин ПП-ДБ плавно да ерозира, което сме наблюдавали, доказано начинът не е да ги мобилизираш срещу себе си.

Доказано начинът е да ги оставиш те да консумират популярността си, вероятно някаква власт и по този начин по естествен път, както винаги става в политиката, да губят плавно рейтинг„, заяви Симеонов и допълни:

Другото е пробвано, нали помните, че ГЕРБ ги свалиха през лятото на 2022 година, с което всъщност настървиха допълнително техния електорат, та в няколко следващи вълни на избори и ако се не лъжа поне в две, ПП-ДБ имаха равен резултат с ГЕРБ.

Колко пъти да го пробваме това? Тука нито ГЕРБ, нито ПП-ДБ могат да се надяват на някаква разгромна победа в някакви избори„, смята той.

„ГЕРБ са управлявали с ПП-ДБ или там с Реформаторския блок, с негови предшественици, това е пробвано. Пробвано е да се опитват да натрият носа на градските либерали и прогресивисти и тогава те стават една много яростна и много неудобна опозиция“, каза още социологът.

„Видяхте как буквално за една седмица, хайде две, хайде един месец, изкачат три теми, които могат да направят така, че ПП-ДБ отново много сериозно да пресира ГЕРБ и да ги вкара в ъгъла на ринга.

Това е темата с Нотариуса, това е темата с пътната карта за Турски поток и това сега е темата защо вие взривихте преговорите“, посочи той

„Виждате колко лесно е за ПП-ДБ. Те са по-малко, но са много по-влиятелни и на моменти са много по-креативни.

Пробвано е и трето – да имаш тези хора като протест срещу себе си. ГЕРБ са пробвали и това. ГЕРБ са пробвали и всякакви форми на политически инженеринг.

Със сигурност могат да изронят още повече примерно, да речем, парламентарната група на „Възраждане“ или пък да си направят алтернативно мнозинство с ДПС, с ИТН да речем, че дори с БСП и т.н.

Но тогава получаваш прозападните либерали като своя опозиция, а може би дори и като протест през летните месеци. И това е пробвано и ГЕРБ са сърбали тази попара.

Тоест всичко е пробвано. Няма логика, не го схващам.

Или аз съм слаб анализатор, което е напълно възможна хипотеза, разбира се, или политиците сигурно са полудели„, допълни Симеонов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *