Радев размаза управляващите и разкри грозна схема, с която правителството ще мачка народа

България отблизо

„Това, което се случва в момента, навява съмнения, че парламентарно представените партии търсят да назначат свой човек в стола на главния прокурор”. Това заяви държавният глава Румен Радев след участието си в събитието „Зеленият преход на страните от ЦИЕ“. В него участие взе и председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Радев коментира и избора на Борислав Сарафов за изпълняващ функциите на главен прокурор: „Виждаме как загърбва своите принципи и достойнство, за да вземеш властта, прегръщайки най-големите си противници. Това се превръща в трудна задача”.

 

Според него функцията временно изпълняващ главен прокурор е изключително удобна за задкулисието. Радев бе категоричен, че назначението на Сарафов не преминава през детайлната процедура за избор на главен прокурор и през указ на президента. „В същото време той се ползва с всички правомощията на главен прокурор“, допълни президентът.

„Аз мисля, че във време на политически катаклизми, всички трябва да се придържаме към Конституцията“, заяви още президентът .

„Мотивите се формулират, обсъждат и приемат от друг орган – от ВСС в случая“, коментира той.

„Трябва да отчитаме, че сезирането на Конституционния съд не е допуснато все още за разглеждане“, заяви още той.

По думите му изтеклият мандат на Инспектората на ВСС не прекратява правомощията, след като сравни със сходно решение на КС от миналата година.

Държавният глава допълни, че това е урок за цената за достойнството и принципите в политиката. „Когато загърбиш своите принципи и достойнство, за да вземеш властта, прегръщайки своите най-големи противници, и в този случай със скоростното назначаване на Сарафов, да демонстрираш обратно, че имаш принципи и достойнство“, посочи още той.

Държавният глава не подмина и темата за войната в Украйна. По думите му страната ни не е част от инициативата за 1 млн. снаряда. Според Румен Радев, ако правителството вземе това решение, това ще е грешка.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *