Разбра се какво ще стане с ЧВК „Вагнер“, а руската армия напредва към Харков, Донбас и Запорожие

Свят

По последни данни частната военна компания „Вагнер“ може да бъде интегрирана в Руската гвардия, като запази името, символиката и знамето си, съобщават световните издания.

 

Ако информацията се потвърди, това ще позволи на „ЧВК Вагнер“ официално да действа в различни направления.

Според информацията, в момента бойци от ЧВК „Вагнер“ участват активно във военните действия, присъединявайки се към други ЧВК като „Ахмат“ и „Редут“.

„Редут“ е под ръководството на Трошев, който пое управлението на базата в Молкино. Този преход беше придружен от активна работа с бойците на „Вагнер“, на които се предлага да станат част от „Редут“ при атрактивни условия, включително увеличаване на заплащането и статут на ветеран от бойни действия.

Планираният преход на „Вагнер“ под крилото на Руската гвардия ще бъде придружен от сключване на договори директно с държавния орган, както и предоставяне на пълен социален пакет за бойците.

Това ще позволи на военната компания не само да продължи дейността си в обичайните си райони, но и да се върне във войната в Украйна.

Съобщава се, че наскоро са проведени преговори за евентуално обединение между шефа на Руската гвардия Золотов и представители на „Вагнер“ – Пригожин-младши и Елизаров, известен като „Лотус“.

Особено интересен е въпросът кой ще оглави новата структура. Въпреки активността на „Лотус“, окончателно решение за командването все още не е взето и много потенциални кандидати продължават да работят в други направления, включително Африка и Беларус.

В рамките на денонощие украинските сили успешно са отблъснали атаките на руската армия в Бахмутско, Мариинско и Запорожко направления. Общо на фронта се състояха 15 военни сблъсъка.

Това се казва в оперативната информация на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна във Фейсбук, съобщава „УНИАН“. В същото време оперативната обстановка в източната и южната част на Украйна остава тежка.

В Купянското направление руските сили нанесоха въздушен удар в района на Ивановка и Купянск, Харковска област. Повече от 10 населени места са подложени на артилерийски и минометен обстрел, по-специално Красное Первое, Лиман Първи, Синковка, Котляровка, Стархмалное, Берестовое в Харковска област.

Освен това в Лиманско направление на руски въздушни удари бяха подложени районите на населените места Белогоровка в Луганска област и Спорное в Донецка област.

Повече от 10 населени места са пострадали от артилерийски и минометен обстрел, включително Белогоровка в Луганска област и Торское, Ямпол, Дроновка, Спорное, Берестовое в Донецка област.

Както отбелязаха от Генералния щаб на Украйна, в Бахмутското направление украинските сили успешно са отразили противникова атака в района западно от Ягодное, Донецка област. Противникът се е опитал да възстанови загубената позиция в района на Андреевка в Донецка област, но неуспешно.

Руските части са нанесли въздушни удари близо до Богдановка и Клещиевка, Донецка област. Повече от 25 населени места бяха подложени на артилерийски и минометен обстрел, включително Богдановка, Ивановское, Ступочки, Клещиевка, Андреевка, Курдюмовка в Донецка област.

В същото време в Авдеевско направление руснаците са нанесли въздушен удар край Авдеевка, Донецка област. Около 10 населени места бяха подложени на артилерийски и минометен обстрел, включително Керамик, Степное, Авдеевка, Северное, Первомайское, Невелское в Донецка област.

В Мариинско направление за денонощие украинските сили успешно отблъснаха 10 противникови атаки в района на Мариинка в Донецка област. Противникът нанесе въздушен удар в района на Красногоровка в Донецка област.

В този участък продължава и руският артилерийски и минометен обстрел. Около 10 населени места бяха обстрелвани, включително Маринка, Победа, Максимиляновка, Новомихайловка в Донецка област.

В Шахтьорско направление на руски въздушни удари бяха подложени районите на населените места Угледар, Урожайное, Старомайорское в Донецка област.

Руснаците са обстреляли с артилерия и минохвъргачки около 10 населени места, сред които Водяное, Угледар, Пречистовка, Благодатное, Урожайное, Донецка област.

В същото време в Запорожското направление ВСУ успешно отблъснаха атака на противника в района на Работино на Запорожка област.

Противникът нанесе въздушни удари край Левадне и Мала Токмачка, Запорожка област. Повече от 25 населени места бяха подложени на артилерийски и минометен обстрел, по-специално Чаривное, Белогорье, Орехов, Щербаки, Каменское в Запорожка област.

В Херсонско направление руската армия нанесе въздушни удари в районите на населените места Веселое, Олговка, Лвовское, Тягинка, Токаревка, Садовое, Херсонска област.

Около 10 населени места бяха подложени на артилерийски и минометен обстрел, включително Антоновка и Херсон в Херсонска област.

„Украинските сили за отбрана продължават провеждането на настъпателна операция в Мелитополско направление, настъпателни (щурмови) действия в Бахмутско направление, нанасят загуби на руските войски в жива сила и техника, изтощават противника“, се казва във сводката.

Силите на Черноморския флот на Руската федерация отблъснаха атака на Въоръжените сили на Украйна срещу Кримския полуостров. Украинските войски, съсредоточавайки преди това силите си на Змейския остров, са се опитали да извършат десант на западния бряг на Крим.

Руските сили предварително са засекли движението на 14 украински катера и незабавно са взели мерки за неутрализирането им, съобщават световните издания.

Бомбардировачи Су-24 са изпратени към възможния район за десант и са атакували целта с касетъчни боеприпаси РБК-500. Ефективното използване на самолетите е довело до повреда на няколко катера, което принудило останалите да спрат офанзивата и да се върнат в базата.

Паралелно с опита за морски десант украинските сили са се опитали да използва безпилотни летателни апарати за разузнаване и евентуални атаки.

Въпреки това, оперативните действия на 31-ва дивизия на ВВС и ПВО и използването на съвременни средства за радиоелектронна борба, са предотвратили заплахата. Унищожени са общо шест дрона.

Източник БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *