Разсекретен разговор на Путин с Макрон преди войната разкрива неописуемата наглост на Запада!

Свят

Френското издание Le Parisien публикува извадки от разговор, проведен между президентите на Франция и Русия Еманюел Макрон и Владимир Путин няколко дни преди нашествието на руската армия в Украйна на 24 февруари.

 

Според изданието става въпрос за „уникален, завладяващ“ и дори „забавен“ обмен между двамата лидери, пише Фокус.

Деветте минути разговор между двамата държавни глави са в основата на документалния филм „Президентът, Европа и войната“ на Ги Лагаш, който разказва епизоди от дипломатическото задкулисие на последните шест месеца в Елисейския дворец.

„Г-н Зеленски ви лъже“

Френският президент започва разговора без заобикалки: „Бих искал първо да ми споделиш твоето виждане за ситуацията и, ако е възможно директно, както правим двамата обикновено, да ми кажеш какви са намеренията ти“, казва Макрон.

„Какво мога да кажа? Сами виждате какво се случва“, отговаря руският президент. И добавя: „Всъщност, нашият скъп колега, г-н Зеленски, не прави нищо (за да приложи Минските споразумения). Той ви лъже”, атакува Владимир Путин, според цитата на документалния филм.

„Не знам къде е учил право вашият юрист“

Руският държавен глава обвинява френския си колега, че иска да „ревизира споразуменията“ от Минск и моли да се вземат предвид мирните предложения на сепаратистите.

Еманюел Макрон възразява: „Не знам къде е учил право вашият юрист. Просто гледам текстовете и се опитвам да ги приложа!“, стартира той.

Владимир Путин се връща към обвинението, изразява съжаление, че няма чуваемост за исканията на сепаратистите. „Не ни пука за предложенията на сепаратистите!“ – отрязва го френският президент, като добавя, че те не са предвидени в споразумението. Но предлага да влезе в ролята на посредник.

Той предлага среща на всички страни. „Веднага ще поискам това от Зеленски“, настоява Макрон.

Макрон най-накрая стига до целта на своето обаждане – да убеди Путин да се съгласи на среща с президента на САЩ Джо Байдън в Женева, за да се опитат да деескалират ситуацията на среща на върха.

Путин показа малко ентусиазъм, а е още по-малко ентусиазиран от идеята за назначаване на дата:

„Честно казано, тъкмо бях тръгнал да играя хокей (…) Сега говоря с вас от спортната зала. Първо, трябва да подготвим тази среща“.

Еманюел Макрон в крайна сметка успява да получи принципно съгласие. Веднага след разговора Елисейският дворец обяви бъдеща среща на върха Байдън-Путин, която така и не се състоя. И четири дни по-късно започна т.нар. „специална военна операция“ на Русия в Украйна.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *