Румен Гечев сдъвка Тагарев: Нямате мандат да се ангажирате за разполагане на ракетни системи у нас!

България отблизо

Г-н Тагарев не е упълномощен от българското правителство да поема ангажименти за увеличаване на чуждите войски над това, което сме се разбрали в България. Той няма мандат от българското правителство. Освен това като министър на отбраната той няма право да поема ангажименти за разполагане на ракетни системи в страната ни, за каквото нямарешение нито на правителството, нито на българския парламент. Това заяви в „Панорама“ по БНТ Румен Гечев, народен представител от „БСП за България“.

Депутатът от „БСП за България“ посочи, че България трябва да изпълнява ангажиментите си като член на НАТО, но договорът ни не предвижда да изпълняваме ролята на жандарм и да решаваме военни конфликти на островите Фиджи или в Аденския залив

Гечев се обърна към министъра на отбраната, като го обвини, че нарушава всякакви правила, а също и че е отишъл на посещение във Вашингтон без мандат от правителството.

„От посещението на г-н Тагарев има повече въпроси, отколкото отговори и опасности за Република България и нейното въвличане във военни конфликти“.

По думите му българската авиация е унищожена, българския морски флот и сухопътни войски били на колене.

„Ние сме подписали договор с НАТО и трябва да изпълняваме своите ангажименти. Не трябва да играем ролята на плацдарм и да участваме във военни операции по разни острови“, подчерта той.

Гечев не скри възмущението си от действията на министъра на отбраната, който се подписа върху първия изтребител, предназначен за България. И заяви, че БСП нямат доверие на министър Тагарев.

„Всеки министър може да ходи навсякъде, ако има позитивни последствия след това. Посещението на министър Тодор Тагарев в САЩ поставя в риск страната ни“, категоричен бе Румен Гечев.

Той изрази недоволството си от забавената поръчка на американските изтребители F-16, поръчани и платени от страната ни.

„Ние имахме разчети. Не лъжете за забавяне заради COVID. Изтребителите трябваше вече да са тук и да летят. Времето на нашите самолети изтича. Пентагонът излъга българската държава и своите партньори и ни препраща незнайно къде“, каза той.

„БСП критикува винаги, когато са засегнати българските интереси. Предлагаме и конкретни решения. Ние сме гласували военния бюджет и допълнителните разходи за българската армия. Ние не сме гласували за противоракетни и противокорабни системи на българския бряг. Не искаме да дадем парите, а да не идват самолетите“, каза още Гечев.

Според Румен Гечев военният министър работи срещу българския национален интерес.

 

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *