Румен Радев: В Европейския съвет направих това, което Борисов не успя, въпреки хвалбите!

България отблизо

Няма да позволим да ни бъдат извивани ръцете с лобиране, с медиен и политически натиск. Няма как да кажем „да“, преди да сме видели устойчиви механизми за изкореняване на изопачения разказ и преднамереното отношение към България, преди да сме убедени, че нашата съседка няма да гради своята идентичност върху кражбата на българската история„.

Това заяви президентът Румен Радев в Брюксел пред журналисти преди заседанието на Европейския съвет. Повод за думите му е българското вето към РС. Македония.

По думите му, „време е да се разбере от всички, че единствено от ангажирането и резултатите в диалога с България зависи ускоряването на европейската перспектива за нашата най-близка страна“.

България отхвърли натиска за обвързване на началото на преговорите за членство в ЕС на Република Северна Македония с календарен график и срокове, съобщиха и от Администрацията на президента.

Време е да излезем от фамилиарната дипломация пред камерите и да се фокусираме върху прагматичните решения с Република Северна Македония, заяви Румен Радев преди заседанието на Европейския съвет.

По думите на президента, на предишното заседание на Европейския съвет през месец май България е била в изолация, сочена с пръст и обвинявана за блокирането на преговорите с Република Северна Македония и Албания.

Служебното правителство положи огромни усилия да навакса годините, в които нашите партньори така и не успяха да чуят смислена, аргументирана българска позиция на високо ниво, каза Радев в Брюксел.

Въпреки неимоверния натиск от европейските партньори именно на днешния Европейски съвет да се даде ход на преговорите за членство на Република Северна Македония, в последния момент тази точка е отпаднала от дневния ред на заседанието, изтъкна държавният глава.

Румен Радев припомни също така, че е провел множество лични срещи и разговори както с представителите на европейските институции – Европейския парламент, Европейската комисия, Европейския съвет, така и с президенти, премиери и министри на външните работи на редица страни.

„Вярвам, че те разбраха, че упреците към България са неоснователни, че имаме ясна позиция за намиране на изход от този проблем и че държим на надеждни гаранции, на устойчиви и необратими резултати в двустранните отношения“, каза Радев. Той призова да се излезе от фамилиарната дипломация пред камерите и страните ни да се фокусират върху прагматични решения в диалога между България и Република Северна Македония.

Независимо от международния натиск за този месец и половина България доказа, че е отговорен член на Европейския съюз и няма да допусне внасянето на нови проблеми в него.

Нека не бъдем наивни. Сега успяхме не само да отложим тази точка от дневния ред на Европейския съвет, но и да отхвърлим натиска за обвързване на началото на преговори за членство на Република Северна Македония с календарен график и срокове„, каза Румен Радев. Той очаква, че натискът в тази насока ще продължава, но България вече е показала, че е открита за конструктивни разговори и че може да инициира диалог и на най-високо ниво.

Няма и да позволим да ни бъдат извивани ръцете с лобиране, с медиен и политически натиск„, каза Румен Радев.

Той открои позицията на България, която държи политиката на разширяване на ЕС да се основава на зачитането на Копенхагенските критерии за членство. „Не можем да подминем дискриминацията на граждани в нашата съседка само заради тяхното самоопределяне като българи, което в разрез с европейските ценности и принципи и няма как да кажем „да“, преди да сме видели устойчиви механизми за изкореняване на изопачения разказ и преднамереното отношение към България от учебниците, музеите, паметниците до медиите и държавната политика“, допълни държавният глава.

loading...

Tagged

1 thought on “Румен Радев: В Европейския съвет направих това, което Борисов не успя, въпреки хвалбите!

  1. Едно искрено и голямо БРАВО! на Президента Румен Радев! Защото само интелигентната позиция е националноотговорна и полезна за държавата ни политика!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *