Румен Радев категорично! Политическият елит трябва да си ходи! Нужни са нови лица и нов модел на управление!

България отблизо

„Убеден съм, че каквито икономически, данъчни и социални модели да разработваме и да прилагаме, те няма да имат ефект, ако не се смени радикално политическата среда и стилът на управление”, заяви президентът Румен Радев в Хасково на среща с регионалния бизнес, предаде Деветнадесет минути.

Той настоя, че всички в обществото трябва да изискват по-голяма прозрачност, отчетност и отговорност на политическия елит за начина, по който се вземат важни управленски решения и особено когато става въпрос за изразходването на публичен ресурс. „Това означава да се справим с фундаменталния проблем в обществото ни – безнаказана престъпност и корупция“, посочи президентът.

„Ние трябва да настояваме властта да изпълнява по най-добрия начин обществения договор. Това ще рече да се осигури прозрачна и справедлива обществена и бизнес среда – да се намалят административните тежести, да се въведе електронното управление, да се гарантира частната собственост, да се стимулира иновативността, конкурентоспособността, инициативата на бизнеса“, категоричен бе Радев.

Според президента е от съществено значение да се гарантират прозрачни и ясни критерии и еднакви условия за достъп на всички фирми до обществени поръчки.

На въпрос дали ще наложи вето върху ИК той отговори: „Ще действам институционално. Ще взема решение, когато законът дойде при мен. Тогава ще преценя как да постъпя“, уточни държавният глава. Запитан за перспективите за въвеждане на европейската валута в България, президентът подчерта, че това е стратегическа цел, която обаче изисква предварителна оценка на рисковете и програми за тяхното минимизиране.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *