Румен Радев предупреди: Само редовен кабинет може да отстоява позицията ни спрямо Северна Македония!

България отблизо

Румен Радев призова парламентарно представените политически партии в България, от които зависи съставянето на редовно правителство, да си дават ясна сметка, че натискът върху България ще се засилва и възможно най-скоро страната ни се нуждае от редовно правителство и работещ парламент, които ясно да отстояват българската национална позиция пред международните партньори.

„Ние се нуждаем от такава политика, която да помогне максимално на нашите приятели от Република Северна Македония, така че да намерим заедно тези устойчиви и необратими решения в името на нашето общо европейско бъдеще“.

Това заяви държавният глава Румен Радев преди участието си в лидерския панел, посветен на разширяването на Европейския съюз, който се провежда в рамките на XVI Бледски стратегически форум в Република Словения. Президентът подчерта, че европейската интеграция на страните от Западните Балкани ще продължи да бъде приоритет за българската външна политика, особено с акцент за европейската перспектива на Република Северна Македония.

„За съжаление през последните години нашите отношения с Република Северна Македония бяха вкарани в задънена улица, а поради невъзможност и неспособност да се обясни нашата позиция, България дори изпадна в изолация пред своите европейски партньори и точно поради тази причина очакванията за компромис от страна на България растат непрекъснато“, напомни президентът. Поради тази причина и служебното правителство, и президентската институция полагат системни усилия за възстановяване на диалога с политическото ръководство на Република Северна Македония на най-високо ниво, както и за отстояване на позицията на страната ни пред европейски партньори.

Румен Радев подчерта, че България е най-заинтересована колкото може по-бързо Република Северна Македония, а с нея е и Албания, да тръгнат по своя европейски път. Затова България очаква активен двустранен диалог с югозападната си съседка, които да доведат до устойчиви и необратими решения за развитието на двустранните отношения, особено след приетата резолюция през месец юли в парламента на РСМ, която циментира неизпълнението на двустранния договор за приятелство и добросъседство.

„Очакваме не само ясни механизми, но и да видим изкореняване на езика на омразата и на повратната представа за България от учебниците, музеите, паметниците, медиите и дори от политиката на най-високо ниво в Република Северна Македония“, посочи Румен Радев. Държавният глава подчерта също така, че България е открита за диалог и е готова да окаже помощ на югозападната ни съседка, така че по-бързо да покрие Копенхагенските критерии за членство в ЕС. „Ние сме особено загрижени за спазването на правата на гражданите на РСМ с българско самосъзнание, а това е ключът към постигане на напредък в процеса на разширяването – уважение към свободата на самоопределение на гражданите на РСМ, които в продължение на десетилетия са били преследвани и дискриминирани заради своето българско самосъзнание“, каза Радев. По думите му това е и реален показател, който ще докаже, че РСМ е извървяла пътя на реформите и уверено е преодоляла наследството от тоталитарното югославско минало.

Румен Радев изрази признателността си към президента Стево Пендаровски и министър-председателя Зоран Заев за възстановяването на диалога на най-високо политическо ниво, „за да търсим приемливо, устойчиво във времето решение, което да гарантира правата най-вече на гражданите на РСМ с българско самосъзнание“.

„Затова призовах и нашите европейски партньори натискът да не бъде само върху България, тъй като има неща, които трябва да се свършат от страна на РСМ и те са във фундамента на ЕС. Това са европейските ценности за гражданските свободи“, посочи още президентът. Радев изрази увереност, че с общи усилия по възможно най-бързия начин ще бъде намерено устойчиво решение, което няма как да бъде обаче за сметка на гражданите на РСМ с българско самосъзнание.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *