Румен Радев разби сглобката и каза ще прави ли нова партия

България отблизо

Недостигът на ресурси, технологична изостаналост, закъсняла модернизация, липса на личен състав, прекалено сложни процедури за планиране на отбранителните способности и още по-тромави процедури за аквизиция. Това посочи като проблеми пред армията президентът Румен Радев.

За съжаление голяма част от проблемите, които дискутирахме и стояха пред Българската армия на предишния анализ, нашата армия и сега се сблъсква с тях, отбеляза държавният глава.

Според него усилията на цивилното и военното ръководство на Министерството на отбраната да гарантират минимума от способности в тази сложна обстановка не стигат. По думите му е важно да се разбере, че националната сигурност е всеобхватна и много сложна материя и тя се гарантира не само от Министерството на отбраната, а от редица важни и отговорни институции. Сигурността е базова ценност в нашето общество и чрез нея ние постигаме всички останали цели, изтъкна президентът и отбеляза, че ключов елемент на тази ценност е наличието на способна, модерна, високотехнологична, обезпечена с подготвен личен състав Българска армия.

Ротацията

Относно предстоящата ротация на 6 март, Радев каза, че не може да коментира кой ще бъде външен министър.

„Това решение трябва да бъде взето от управляващата коалиция. Но всички виждаме, че тези скандали, които текат покрай разпределението на властта, късат все повече нишката между управляващите и обществото. надявам се управляващите да си дават сметка за това. Защото хората виждат едни препирни за постове и властови ресурси, дори за това кой ще говори навън, но не виждат решаване на въпроси, свързани с националния интерес“, каза още президентът.

Винаги, когато съм провеждал консултации, е било с даване на възможност парламентарните партии да стигнат до консенсус във властта. Ще действам изцяло в рамките на Конституцията, така че да предоставя максимално добри условия на изпълнителната власт да си вземе своите решения, увери Радев.

Убийството на Нотариуса

„Създаването на една такава престъпна мрежа за въздействие в съдебната система няма как да стане без политически протекции. Отстраняването на един такъв тумор и недопускането на подобни практики за в бъдеще изисква да се стигне до края и да се разкрият политическите зависимости. Това очаква обществото ни. Това е и тест, но и възможност и за съдебната система, и за изпълнителната власт, и за НС, да решат този случай. Дали Комисията в НС ще има волята и желанието да разкрие политическите зависимости – от това ще проличи доколко и НС ще иска да се ангажира с този казус“.

По време на служебните правителства не е имало информация за натиск над министри, нито от тях, нито от службите, увери Радев.

Ще прави ли партия?

Трети март е национален празник и се надявам да остане такъв, коментира Радев в отговор на въпрос дали ще прави партия. „Да сте ме чули аз да говоря за такава партия? Задайте въпроса на тези политически лидери, които говорят за партия „Трети март“, и питайте какво ги притеснява. Явно нарушаването на елементарни принципи в некоалицията не произвежда резултат в полза на обществото, затова самите граждани търсят някаква алтернатива. Заявил съм, че ако дам доверието си на политическа сила, ще го оповестя лично“, завърши президентът.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *