Русия затапи ООН: Ако искате да нахраните гладните отменете санкциите, които пречат за движението на стоките!

Свят

Русия настоява наложените й санкции да бъдат преразгледани, ако тя се вслуша в призива на ООН да осигури достъп до черноморските пристанища на Украйна, съобщава „Ройтерс“, позовавайки се на агенция „Интерфакс“.

Украйна – един от най-големите производители на зърно в света, изнасяше повечето си стоки през своите морски пристанища. От началото на руската инвазия обаче тя беше принудена да осъществява износа с влак или през малките си пристанища на река Дунав.

Вчера ръководителят на Световната продоволствена програма (WFP) Дейвид Бийзли отправи призив към руския президент Владимир Путин, настоявайки: „Ако изобщо имате сърце, моля, отворете тези пристанища“.

Световната продоволствена програма изхранва около 125 милиона души и купува 50% от зърното от Украйна.

Днес заместник-министърът на външните работи на Русия Андрей Руденко отвърна на Бийзли: „Трябва не само да отправяте този призив към Руската федерация, но и да разгледате задълбочено целия комплекс от причини, довели до настоящата продоволствена криза, като на първо място това са санкциите, които са наложени срещу Русия от САЩ и ЕС и които пречат на нормалната свободна търговия, включваща хранителни продукти, включително пшеница, торове и други“.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.