Иран призова САЩ: Стойте настрана!

Свят

Иранската държавна агенция ИРНА каза, че са нанесени „сериозни щети в най-голямата военновъздушна база в Негев“ и че при атаката са били използвани крилати и балистични ракети.

Корпусът на гвардейците на Ислямската революция съобщи, че военновъздушните му сили са изстреляли десетки ракети срещу конкретни цели в Израел.

„Изстрелването на ракетите бе предприето в отговор на редица престъпления, извършени от ционисткия режим, включително атаката срещу иранското консулство в Дамаск и убийството на група командири и военни съветници на страната ни в Сирия“, се казва още в изявлението на Корпуса.

В същото време съюзниците на Иран – бойците на ливанската групировка „Хизбула“ и йеменските бунтовници хуси – извършиха нападения срещу Израел, като първите изстреляха ракети по окупираните от Израел Голански възвишения, а вторите – пуснаха безпилотни самолети към израелска територия.

Сирени за въздушна тревога прозвучаха в южната част на Израел, край Мъртво море, в района на Йерусалим и в северната част на страната. Израелското правителство призова жителите на редица градове да се укрият в бомбоубежищата.

Малко след началото на операцията в профила на върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей в „Екс“ беше публикувано съобщение, в което се казва, че „режимът ще бъде наказан“.

Иран призова Съединените щати „да стоят настрана“. „Това е конфликт между Иран и бандитския израелски режим, от който Съединените щати ТРЯБВА ДА СТОЯТ НАСТРАНА!“, заяви в „Екс“ иранското постоянно представителство. „Извършени въз основа на член 51 от Устава на ООН, отнасящ се до легитимната самоотбрана, военните действия са в отговор на агресията на ционисткия режим срещу нашия дипломатически комплекс в Дамаск“, се казва в публикацията, цитирана от АФП

„Случаят може да се смята за приключен. Ако обаче израелският режим допусне нова грешка, отговорът на Иран ще бъде значително по-строг“, предупреди дипломатическото представителство.

Източник Днес.бг

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *