Русия изтри от лицето на земята двадесет хангара с боеприпаси, между които и с обеднен уран

Свят

В средата на май крилати ракети са ударили военен склад в Хмелницки в Западна Украйна. Киев мълчи за мощния взрив, чиито последствия се наблюдават от няколко дни, съобщават световните медии.

Военният анализатор Михаил Ходаренок посочи, че предполагаемият удар на Руската федерация е бил нанесен на 12 май, като е бил унищожен склад с ракетни и артилерийски боеприпаси. На същото място, според редица данни, е имало снаряди с обеднен уран.

Не само складът излетял във въздуха, но и цялото военно поделение. Всичките двадесет хангара с оръжия са буквално изтрити от лицето на земята.

Седмица преди експлозията на военно летище на 40 километра от склада (където е базирана 7-а тактическа авиационна бригада на Украйна) бяха доставени американски противорадарни ракети AGM-88 HARM и неуправляеми Zuni в количество от няколко хиляди.

Всичко това е било вдигнато във въздуха след взрива.

Най-вероятно, смята Ходаренок, в близко бъдеще трябва да очакваме недостиг на боеприпаси за въоръжените сили на Украйна по редица позиции (въздушни ракети и артилерийски боеприпаси).

Смята се, че ударът на руските войски върху склада за боеприпаси в Хмелницки е поразил британски снаряди с обеднен уран. Това е заключение, базирано на повишаването на нивата на радиация след експлозията и използването на дистанционно управлявани роботи за гасене на пожара на мястото на инцидента.

Измерванията на нивото на радиация след взрива са показали увеличение от 80-100 нанозиверта до 140-160 нанозиверта. По-рано подобни измервания са извършени в района на Хмелницката АЕЦ, но след експлозията са извършени наблюдения на нивото на радиация в близост до областния център и в района на Тернопол, тъй като вятърът духа в западна посока.

Повишеният радиационен фон в Хмелницки след ракетния удар на въоръжените сили на Русия е предизвикал безпокойство у властите и населението. Версията за наличието на боеприпаси с обеднен уран в склада е частично потвърдена от бившия депутат от Върховната рада на Украйна Игор Мосейчук.

Обедненият уран се използва в боеприпаси поради високата си плътност, която позволява по-голяма пробивна способност, но поражда опасения за потенциални въздействия върху здравето и околната среда.

Радиационният фон, генериран след експлозията, може да има дългосрочни последици за населението и околната среда в района на инцидента.

Въпреки това, според данните на мониторинговите ресурси, повишаване на нивото на радиация е регистрирано от 11 май, тоест два дни преди нанесените удари срещу Хмелницки.

Руската противовъздушна отбрана e свалила крилата ракета с голям обсег на действие Storm Shadow, партида от която британските власти наскоро доставиха в Украйна.

Това е съобщил на брифинг говорителят на Министерството на отбраната на Русия Игор Конашенков, цитиран от световните издания.

Според думите му противовъздушната отбрана се е отличила и със свалянето на седем противорадарни ракети HARM, 10 снаряда HIMARS и 21 дрона. Трябва да се отбележи, че руското военно ведомство за първи път съобщава за сваляне на ракетата Storm Shadow.

„Средствата за противовъздушна отбрана са прехванали седем противорадарни ракети HARM, една крилата ракета с голям обсег на действие Storm Shadow и десет реактивни снаряда от системите за залпов огън HIMARS“, се казва в изявление на Министерството на отбраната на Русия.

Източник БЛИЦ

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *