неделя, юни 16, 2024
Начало > България отблизо > Русия свали знамето на посолството си в Киев, тече евакуация на персонала. Отговорът на санкциите ще е сериозен, казаха от Кремъл

Русия свали знамето на посолството си в Киев, тече евакуация на персонала. Отговорът на санкциите ще е сериозен, казаха от Кремъл

България отблизо Свят
  

Русия започна да евакуира персонала на своето посолство и всичките си консулства в Украйна, съобщи за ТАСС от руското посолство в Киев. Украинската гранична охрана въвежда ограничения в районите до руската граница.

Напрежението ескалира драстично след като руският президент Владимир Путин получи разрешение да използва военна сила извън страната си, а Западът отговори с редица санкции.

Русия обеща днес силен и болезнен отговор на американските санкции.  А според анкета на Си Ен Ен половината руснаци подкрепят използването на армията за предотвратяване влизането на Украйна в НАТО. Русия на свой ред извади тяхна социологическа анкета, която показва, че решението на Путин да признае Донецката и Луганската народни републики се подкрепя от 73% от руснаците.

Русия евакуира дипломатите си в Украйна. „Евакуацията на персонала вече е започнала“, каза източникът пред ТАСС.

Говорителят на руското посолство в Киев Денис Голенко отговори утвърдително на запитване на Франс прес за това дали евакуацията вече е в ход. Руското знаме в посолството бе свалено от пилона, а няколко дипломати излизаха с куфари от сградата на дипломатическата мисия, съобщиха журналисти на АФП.

Коментирайки информацията на украинските медии, че в дипломатическите представителства на Русия е било забелязано как служителите са горяли документи, представителят на посолството съобщи пред ТАСС, че това наистина се е случвало. „Това е планова процедура. В случаи като този съществува комплекс от мерки, които трябва да се предприемат, включително от съображения за сигурност“, отбеляза източникът.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *