Русия свали наведнъж четири от най-новите американски ракети над Крим

Свят

Русия е свалила четири от най-новите произведени в САЩ ракети с голям обсег ATACMS, изстреляни към Кримския полуостров. Те са наскоро доставени от Вашингтон на Киев. Министерството на отбраната на Русия каза, че е „осуетило“ нощната атака като уточни, че падащите отломки не са причинили щети.

Заместник-председателят на комисията по обществена дипломация и междуетнически отношения на кримския парламент Иван Шонус нарече нощната атака над Крим с американски оперативно-тактически ракети ATACMS „агония на режима в Киев“.

Не се съобщават повече подробности, а Украйна не е коментирала твърденията.

През април САЩ потвърдиха, че са изпратили тези ракети в Украйна, която настояваше те да поразяват цели далеч отвъд фронтовата линия. Украйна използва американски ракети ATACMS срещу Русия за първи път през октомври, но наскоро доставените версии имат по-далечен обсег до 300 километра.

Русия отдавна обяснява, че тези ракети няма да променят изхода от конфликта и че ще бъдат унищожени, както се случва и с предишната американска „помощ“.

Украинските сили пък, страдат от недостиг на боеприпаси, поради продължилите месеци наред забавяния на доставките от САЩ, които бяха отменени едва миналия месец, след като Конгресът най-накрая одобри пакета за помощ. Това обаче не промени ситуацията, понеже руската противовъздушна отбрана по границите на Русия действа със своите уникални зенитно-ракетни комплекси С-200, С-300 и С-400, на които никоя американска ракета не може да им се опре. Припомняме, че на бойно дежурство вече са и страховитите зенитно-ракетни комплекси С-500, които имат обсег на действие от няколко десетки метри над земята, та чак до близкия Космос.

Сега руските инженери разработват и ефективна система за защита срещу дронове и когато в скоро време застане на бойно дежурство ще бъдат пресечени всякакви опити на ВСУ да тероризира мирното население в Русия и Донбас.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *