Руската армия напредва от няколко страни към Купянск и Харков

Свят

Руските войски преминаха в настъпление в посока Купянск, изтласквайки украинците дълбоко в отбраната. В Южен Донецк, Донецк и Красно-Лиманско направление настъплението продължава. Това се посочва в новия доклад на Министерството на отбраната на Русия.

Военното ведомство потвърди прехода на руските войски към настъпление в посока Купянск, според съобщенията напредъкът на частите на групата войски „Запад“ е осезаем.

Едновременно с настъплението руснаците нанасят удари с артилерия и авиация, нокаутират вражеските резерви и не им позволяват да преминат към ответни действия.

Общите загуби на въоръжените сили на Украйна възлизат на 65 души убити и ранени, две БМП и радар за контрабатарея AN/TPQ-50. Освен това е унищожен склад за боеприпаси на 103-та бригада ТРО край Котляровка, Харковска област.

В другите направления руските войски нулират все по-бавното контранастъпление на въоръжените сили на Украйна.

В Донецк ВСУ са предприели дванадесет удара по руски позиции. Ожесточени битки се водят в районите на Первомайское, Веселое, Красногоровка, Маринка и северозападно от Клещеевка. Украинците хвърлят все повече и повече сили в битка, въпреки тежките загуби.

Според Министерството на отбраната на Русия, само за последните 24 часа въоръжените сили на Украйна са загубили около 400 машини на пехотата, два БТР и девет гаубици, включително четири самоходни, три от които полски.

Край Красногоровка е унищожен склад за боеприпаси на 79-а десантно-щурмова бригада на Въоръжените сили на Украйна.

В направление Красно-Лиманск са отбити две атаки на въоръжените сили на Украйна в районите на Червона Диброва и Макеевка. Извършени са атаки по групировките на противника, една ДРГ е унищожена в района на Кузмино. В това направление противникът е загубил до 100 войници, два БТР и три гаубици, едната от които самоходна.

В Южен Донецк ВСУ три пъти се опитаха да пробият отбраната на руснаците в районите на Владимировка и Урожайное, но безуспешно. На Запорожие украинците също направиха три опита да превземат руски позиции в района на Новоданиловка, също без успех.

Загубите са над 200 души, един танк, две БМП, една гаубица и едно оръдие Д-44.Унищожени са и три склада с боеприпаси на 23-та и 33-та механизирани бригади на Въоръжените сили на Украйна.

В Херсон руснаците са ликвидирали около 50 души от въоръжените сили на Украйна, както и три гаубици, включително една самоходна. В тази посока обстановката е доста спокойна, разузнаването съобщава, че натрупаните резерви на въоръжените сили на Украйна се прехвърлят на други участъци на фронта поради големи загуби.

Руските войски освободиха село Новоселовское и прерязаха пътя Купянск-Кременная за противника.

Руската армия продължава настъплението в посока Купянск, Харковска област. Миналата година този град, който премина под контрола на въоръжените сили на РФ в началото на войната, беше изоставен от руските войски през септември. Оттогава руските войски отново се доближиха до голяма степен до Купянск, като само през последните 4 дни поеха контрол над най-малко 55 квадратни километра. км територия северно от града.

В същото време въоръжените сили на РФ също настъпват от югозапад към Купянск. В резултат на настъпателните действия на частите на 1-ва танкова армия е освободено село Новоселовское. Преходът на това село под контрол е изключително важен, тъй като се намира на важна магистрала, свързваща Купянск, Харковска област, с град Кременная. Пътят на украинците е пресечен.

Както село Новоселовское, така и жп гара Куземовка, разположена в селото, попаднаха под контрола на руската армия. Освен това въоръжените сили на Руската федерация установиха контрол над горския пояс северно от Новоселовски – в посока село Крахмальное.

След като загубиха по-голямата част от територията на Новоселовское преди няколко дни, украинците се опитаха да контраатакуват, но попаднаха в огневи капан, понесоха загуби и в крайна сметка напълно загубиха контрола над селището.

Край Купянск – 100 хиляди руснаци: ще има ли атака срещу Харков и региона?

Руското военно командване изпрати повече от 100 хиляди души личен състав , около 900 танка, 555 артилерийски системи и 370 РСЗО в посока Лиман-Купянск.

Противникът е натрупал най-добрите мотопехотни части, териториални войски, отряди от ЧВК и други резерви, добави Череватий .

Какви са опасностите от руската групировка край Купянск?

Напредването в района на Харков ще бъде изключително трудна задача за руската армия. Ще трябва да преминат през минни полета и да пробият отбранителните ешелони на Въоръжените сили на Украйна. Но руските сили разполагат с много машини за разминиране, както и с артилерийска и въздушна подкрепа. Те няма да атакуват с пехота, докато минните полета не бъдат унищожени. Така че пробивът е само въпрос на време.

„Като цяло може да се твърди, че групата край Купянск ще достигне Харков. Техните оперативни и стратегически задачи днес са да превземат Лиман и Купянск-Узловой, за да възстановят веригите за доставки. След това възможен е удар по фланговете в Донецко направление, както и към Харков“, коментира Крамаров.

Междувременно, украинците са много пестеливи по отношение на прогнозите за някакъв успех на украинското контранастъпление.

Бързият успех на украинското контранастъпление в сегашните реалности е „практически невъзможен“. Това каза командващият Сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна генерал Александър Сирски в интервю за BBC .

Той отбеляза, че на изток, както и на юг, територията, държана от противника, е наситена с мини и отбранителни бариери. Руснаците, каза той, имат много бастиони. „Следователно напредъкът ни наистина не върви толкова бързо, колкото бихме искали“, каза той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *