Руската хиперзвукова ракета „Циркон“ получи нова задача!

Свят

Разполагането на руската хиперзвукова ракета 3М22 „Циркон“ върху брегови ракетни системи (БРК) ще „държи чуждите надводни флотове на голямо разстояние“, пише американското издание Military Watch.

 

Припомняме, че само преди дни руският министър на отбраната Сергей Шойгу заръча армията да започне да използва нови и модерни оръжия в спецоперацията. Това е едно от тях и е доста страховито.

Готов е прототип на мобилна наземна инсталация за тази крилата ракета с морско изстрелване.

По време на бойна служба, бреговият зенитно-ракетен комплекс „Бастион“ може да поразява повърхностни и наземни цели. Пусковата му установка е с две ракети P-800 Oникс с обсег до 600-800 км и максимална скорост до 3 Маха. А ракетата „Циркон“ има обсег на полета 1200-1500 км и скорост до 9 Маха. Което означава, че съчетанието между „Бастион“ и „Циркон“ ще държи чуждите бойни кораби много далеч от брега.

Бележки на Military Watch:

„Огромната скорост на „Циркон“ го прави почти невъзможен за прихващане и може да унищожи всякакъв клас военен кораб с едно добре насочено попадение, благодарение на комбинацията от неговата бойна глава и огромната му кинетична енергия при удар.“

Изданието нарича „Циркон“ универсален актив и е уверено, че скоро ще се появи версия на тази ракета с изстрелване и от наземни пускови установки, а не само от кораби.

Tagged

2 thoughts on “Руската хиперзвукова ракета „Циркон“ получи нова задача!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *