Руските войски настъпват в няколко направления, навлязоха в стратегическо селище

Свят

Руските войски настъпват в няколко направления в Донбас и към Харков, Херсон, Николаев и Одеса. Това съобщава DeepState, цитиран от „Фокус“.

Отбелязва се, че продължават боевете край Веселое и Работино.

„Противникът напредна близо до Новомихайловка, Старомайорское, както и в стратегическото селище Часов Яр“, се казва в съобщението.

Руските войски са навлезли в предградията на Часов Яр в Донецка област, където през последната година Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са издигнали сериозни укрепления и са минирали територията му, увери пред РИА Новости съветникът на ръководителя на ДНР Денис Пушилин – Ян Гагин.

„Ние сме вече в самия град Часов Яр, превзехме предградията и вървим напред“, поясни той.

По думите на Гагин украинците са изградили доста сериозен укрепен район в самия град, така че руските сили настъпват контролирано, основната задача е защитата на личния състав.

„Трябва да разберем, че врагът се оттегли в Часов Яр, след като нашата група беше подсилена за повече от един месец, за да се подготви за това нападение. Трябва да разберем, че има и инженерни укрепления и минни полета“, обясни събеседникът на агенцията.

„Врагът се окопа сериозно през това време, те се подготвяха“, допълни съветникът на Пушилин.

Гагин добави, че руските военни са близо до поемането на огневи контрол над всички маршрути за снабдяване на групата на ВСУ в Часов Яр и прекъсване на тяхната логистика.

„Има няколко пътища и по принцип, с оглед факта, че сега нашата артилерия и авиация започнаха да достигат точно до тези пътища, благодарение на това Часов Яр загуби значението си като транспортен възел за групата украински войски в този сектор на фронта“, обясни той, отбелязвайки, че ВСУ губят възможността да снабдяват групировката си войски в района.

Ден преди това Министерството на отбраната в Москва съобщи, че на Донецкото направление бойците от групировката войски „Юг“ са заели по-изгодни позиции. В същия ден ръководителят на военната администрация на град Часов Яр Сергей Чаус, призна, че ситуацията в града е „най-тежката“ за целия период на военните действия поради засилването на офанзивата на руската армия.

През изминалото денонощие на фронта е имало 65 военни сблъсъка, като основно руските сили са щурмували позиции на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) на Бахмутско направление. На Купянско направление руските сили са извършвали настъпателни действия. Това се казва в сутрешната сводка на Генералния щаб на ВСУ, предава УНИАН.

На Лиманското направление военните на Киев са отстъпили в района на селата Терни и Ямполовка в Донецка област, където руснаците се опитват да пробият отбраната на ВСУ.

На Бахмутско направление ВСУ се опитват да спрат атаките на руските войски в районите на населените места Белогоровка и Верхнекаменка в Луганска област; Спорное, Часов Яр, Ивановское, Ступочки, Клещеевка, Андреевка в Донецка област, но руската армия“ с подкрепата на авиацията подобрява тактическата ситуация“, се казва в доклада на ГЩ.

На Авдеевско направление украинците са отразили две атаки в районите на населените места Первомайское и Невелское в Донецка област, където руснаците са се опитали да изтласкат украинските части от заетите им позиции.

На Херсонското направление руснаците продължават да изтласкват украинските войски от плацдарма на левия бряг на река Днепър. За изминалото денонощие те са нанесли пет атаки.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *