Руските войски превзеха ключов град в Донбас! Котелът се затвори!

Свят

Русия обяви, че днес нейните сили са поели пълен контрол върху украинския град Лиман – железопътен възел в района на Донецк, което ще спомогне за подготовка на следващия етап от офанзивата на Кремъл в Източен Донбас и пълно обкръжаване на украинската групировка там, предаде Ройтерс.

От няколко дни украинските и руските сили се сражаваха за Лиман. Градчето е на 40 километра западно от Северодонецк=

Железопътният възел Лиман отваря пътя към големите градове Северодонецк, Славянск и Краматорск и обкръжаване на украинската групировка там, отбелязва Франс прес.

„В резултат на съвместните действия на поделения на милицията на Донецката народна република и руските въоръжени сили град Лиман беше напълно освободен от украинските националисти“, заяви в специално съобщение руското министерство на отбраната, потвърждавайки направеното предния ден съобщение от проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Котелът Северодонецк – Лисичанск се затвори с превземането на Лиман. Вътре е една украинска дивизия – по всеобщо признание – най-боеспособните части на украинската армия. Украинците изтърваха руския пробив при Попасная, а отгоре загубиха и Лиман. Не е добре работата на тая дивизия.

Губернаторът на Луганска област, която заедно с Донецка съставлява целия регион на Донбас, каза вчера, че руските войски са влезли в Северодонецк, който е фокус на главната руска офанзива. Настъплението на руснаците показва промяна в динамиката на войната, отбелязва Ройтерс.

Въпреки че руските сили, навлезли в Украйна на 24 февруари, не успяха да завладеят Киев в началния етап на конфликта, те бележат бавен, но постоянен напредък в Донбас, големи части от който вече бяха контролирани от подкрепяните от Москва сепаратисти преди войната. Тактиката включва масирани артилерийски бомбардировки и въздушни удари, които опустошават големи и малки украински постове и военна инфраструктура.

Също днес Русия съобщи, че е използвала ракетни удари, за да унищожи украински командни постове в Бахмут и Соледар. Двата малки града са на стратегически важен път, който е на югозапад от Лисичанск и Северодонецк, където сега е съсредоточена основната руска офанзива.

Според британското разузнаване превземането на град Лиман в Донецка област от руската армия е подготвителна операция за следващия етап от настъплението на Русия в Донбас. Лиман е стратегически важен, тъй като е основен железопътен възел, осигуряващ достъп до важни железопътни и шосейни мостове през река Северски Донец.

В следващите дни руските части вероятно ще се съсредоточат върху форсирането на реката. В момента Русия съсредоточава основните си усилия в района на Северодонецк. Но опората на Лиман ще даде предимство на Русия в евентуална следваща фаза на офанзивата в Донбас, която ще включва натиск върху ключови украински градове в Донецка област – Славянск и Краматорск.

На 26 май ръководителят на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Денис Пушилин заяви пред руски държавни медии, че ако Русия завземе цялата територия на Донецка и Луганска области, ще се проведе референдум.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *