Еврокомисията с неочаквано обяснение: Ще купуваме руския петрол, за да изпразним касата на Путин!

Свят

България ще получи отсрочка за ембаргото над руския петрол до юни или декември 2024 г. Това съобщи Bloomberg.

 

Европейската комисия (ЕК) изпрати на страните от Европейския съюз (ЕС) нов проект на петролното ембарго срещу Русия.

Според източниците на изданието, преходният период за отказ на руски петрол се удължава. Така България ще получи отлагане до юни или декември 2024 г., а Хърватия ще получи изключение за вноса на газьол.

Според документа, нефтопроводът „Дружба“, по който Унгария получава суровини, е освободен от санкции, защото Унгария блокира санкциите.

Европейската комисия също така предлага ограничаване на реекспорта на руски тръбопроводен петрол към други държави-членки или трети страни. Държавите-членки на ЕС постепенно ще преустановят вноса на петрол след 6 месеца и петролни продукти след 8 месеца, казват източниците на Bloomberg.

БЛИЦ припомня, че ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обясни късно снощи следното: „Винаги трябва да намираме точния баланс, за да не навредим твърде много на икономиката си, защото това е най-силният лост срещу тази агресия на Путин.

Вземете например нефта. Трябва да внимаваме, защото при незабавно пълно спиране на доставките той може да изпрати нефта, който не е продал в Европейския съюз, на световния пазар, където цените ще се повишат, и той ще го продаде за повече.

И това щеше да напълни военната му каса. Трябва да действаме стратегически в това отношение. Важно е да се погрижим да изпразним военната му каса“..

Само не ни стана съвсем ясно как ще купуваме руския петрол и в същото време ще изпразваме касата на Путин?!

Но това са подробности от интериора за Еврокомисията. Там май не се замислят за такива дреболии.

Tagged

1 thought on “Еврокомисията с неочаквано обяснение: Ще купуваме руския петрол, за да изпразним касата на Путин!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *