Руският посланик към САЩ: Махайте ядрените си оръжия, върнете ги у вас!

Свят

Посланик Антонов призова САЩ да върнат в страната си всички ядрени оръжия, разположени в чужбина.

 

Американските власти трябва да върнат в родината си всички ядрени оръжия, разположени в чужбина, заяви руският посланик в САЩ Анатолий Антонов.

«Отново призовавам Вашингтон да върне всички ядрени оръжия, разположени в чужбина, на националната си територия, да премахне чуждестранната инфраструктура за тяхното съхранение и поддръжка. Да спре практиката на изпробване на подобни боеприпаси с участието на военен персонал от не- ядрени държави в рамките на „съвместните ядрени мисии“ на НАТО, в противоречие с основните принципи на ДНЯО (Договор за неразпространение на ядрените оръжия, бел. ред.)“, каза дипломатът.

Така той коментира публикации в американски медии, според които САЩ могат да намалят времето за доставка в Европа на първите модернизирани ядрени бомби B61-12. Според посланика, поради близостта си до границите на Русия B61-12 придобиват стратегическо значение, въпреки ограничената им мощ и опитите на американците да ги отнесат към тактическия клас.

Антонов заяви, че руският арсенал от оръжия от подобен клас не представлява заплаха за САЩ, въпреки «спекулациите», че е в пъти по-голям от американския.

„Всички наши тактически ядрени оръжия се намират в централизирани хранилища на територията на Русия и не представляват заплаха за Съединените щати“, заключи посланикът.

Авиационната бомба B61 е на въоръжение от 1968 г., понастоящем са разпространени нейните модификации — 3, 4, 7 и 11. B61-12 трябва да замени първите три.
B61-12 може да се използва в режим на свободно падане или в коректиращ режим от стратегическия бомбардировач B2, изтребителите-бомбардировачи F-15, F-16, PA-200 Tornado, както и от «бъдещи авиационни платформи F-35, B-21, F / A -18F».

В края на септември в обръщение към руснаците Владимир Путин заяви, че Западът е прекрачил всякакви граници в антируската реторика и е започнал ядрен шантаж. Според него представители на водещите държави от НАТО говорят за допустимостта на използването на оръжия за масово поразяване срещу Москва, но авторите на подобни изявления трябва да имат предвид, че „розата на ветровете може да се обърне в тяхна посока“.

Руският външен министър Сергей Лавров от своя страна отбеляза, че рискът от ядрена война е много висок, но подчерта, че принципната позиция на Москва е подобни оръжия да не се използват.

ПП

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *