Руският президент предупреди САЩ, че хегемонията им скоро ще рухне, защото сами режат клона, на който седят!

Свят

Използването на долара от САЩ като инструмент в конкурентната и политическа битка с другите държави е в ущърб на самия него. Защото тежестта на долара като международна резервна валута намалява, поради простата причина, че държавите по света искат стабилност на разплащанията, а не да се чудят кога и на кого САЩ ще наложат санкции. И през кои банки трябва да минат парите им, за да не попаднат в капаните на Вашингтон.

 

Това обясни в петък руският президент Владимир Путин на пленарна сесия на Международния икономически форум в Санкт Петербург, цитиран от ТАСС.

Стабилността, предвидимостта и надеждността са важни, а коя ще е световната валута не е важно. Ако емитентът – в случая САЩ – не оценява националната си валута като международна резервна валута и явно не я оценяват много, тъй като тя се използва като инструмент за конкурентна и политическа борба, това уврежда долара като световна резервна валута и кара страните да търсят други валути“, добавя той.

Путин добави, че според оценките на Световната банка и други международни институции се наблюдава намаляване на доларовите валутните резерви в много страни по света, „включително съюзниците на САЩ„, а разплащанията в долари също намаляват.

Множество резервни валути ще гарантират много по-добре сигурността и стабилността на световната икономика, каза Путин. „Самата логика на развитието на световната икономическа система, световната парична система предполага, че са необходимо множество резервни валути, за да се гарантира сигурността и стабилността на световната икономика и финансова система. Обмисляме внимателно това„.

Оттеглянето на петролната индустрия от разплащания в долари доста ще засегне тази валута като световна резервна валута, каза руският президент. „Ако петролната индустрия откаже от долари, това ще бъде много сериозен удар по долара като световна резервна валута, много сериозен“.

Плащанията за петрол са обвързани с долара, тъй като петролът е борсова стока. Русия може да обмисли разплащания в недоларови валути за нефт и газ.

Коментирайки отношенията със САЩ, Путин заяви, че руските петролни компании могат да спрат да използват долара, което ще бъде „сериозен удар“ върху американската национална валута, но не искат да го правят.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *