Руски въздушни атаки унищожиха военни обекти в Одеса, ракети удариха Източна Украйна

Свят

Серия от силни експлозии са чути в Одеса. Руски въздушни атаки нанесоха щети на военни предприятия и унищожиха няколко опорни пункта на ВСУ в града през нощта, съобщиха руски медии в неделя.

Русия изстреля 16 дрона и седем ракети, съобщиха военновъздушните сили на Украйна в приложението за съобщения Telegram. Над Одеска област са били унищожени 14 дрона. Не става ясно какво се е случило с двата дрона, които не са били унищожени, нито дали ракетите са улучили целите си.

Въздушно-космическите сили на Русия съобщиха, че ударите с ракети и дронове са били насочени към военни цели в Одеска, Харковска, Донецка и Черниговска области на Украйна. Командването на ВКС на РФ потвърждава, че всички цели са били поразени.

Южното командване на руската армия, съобщи, че са били атакувани няколко предприятия с военно предназначение като част са били повредени, а друга част унищожени в Одеска област.

„За съжаление, не беше възможно да избегнем удара“, посочи украинското командване в Telegram.

„Там избухнаха пожари, унищожени бяха производствени сгради. Пожарите бяха потушени своевременно. Няма пострадали хора.“

Засега не е ясно дали щетите са причинени от падащи отломки от дронове или от дронове, които не са били свалени.

През последната седмица всяка нощ градът е подложен на масирани удари с дронове. Военни експерти твърдят, че след президентските избори Путин може да заповяда и сухоземна атака, за да прекъсне достъпа на Украйна до Черно море.

Одеса, където се намира черноморската пристанищна инфраструктура на Украйна, отдавна е мишена на руски атаки, особено след поражението на украинските войски при Авдеевка.

През последните седмици Москва засили атаките си. В същото време Украйна страда от липсата на ПВО муниции.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *