Светлана Шаренкова: „Демократът“ Борисов тръгна срещу своя народ!

България отблизо

Улиците и площадите на Родината цяло лято са изпълнени с гневни млади хора, искащи оставката на Бойко Борисов и неговото безродно правителство.

Протестът няма да отстъпи, докато не се сложи край на властовия мафиотско-мутренски модел, наложен от ГЕРБ.

В същото време настъпва тежка социално-икономическа криза, причинена не само от пандемията от COVID-19.

Но вместо реална социална защита за гражданите, семействата и бизнеса, правителството предлага кредити, лобизъм за фирми и браншове и подаяния за пенсионерите на фона на 30% повишение на заплатите на държавните чиновници, назначени от ГЕРБ.

Борисов унизително подхвърля милиони народни пари от прозореца на джипа и изпразва хазната без актуализация на бюджета, без план и визия за бъдещето на България – с едничката цел – да си купи време до предстоящите избори.

Единствената опозиционна партия БСП предизвика заседание на Народното събрание, на което Борисов дължеше отговори по икономическите антикризисни мерките и за побоя над журналисти, извършен на конференция на партията му.

Но „Началникът на държавата” Бойко Борисов отказа да се яви пред парламента, изтегли своите депутати и провали кворума.

Подгласящите му придворни анализатори привидяха в това поведение управленска сила, но всъщност то бе проява на панически СТРАХ.

Страх от срещата „очи в очи” с протестиращите, страх от неудобните въпроси на социалистите, от тяхната експертност и социална чувствителност.

Това бе проява на държавническа безотговорност и поредна подигравка с Конституцията, законността и морала.

Да, Борисов за десет години наложи в управлението модела на „бащицата”, на „премиерската” република, а ГЕРБ е превърната в „ръководната политическа сила”.

Само че по Конституция България е парламентарна република и властта на правителството произтича от парламента, т. е. от НАРОДА. Иначе казано, Борисов въпреки пъченето си и демонстрацията на мускули и корпулентност, се изплаши от Народа!

През годините той системно неглижира Народното събрание, отсъства от вотове на недоверие, от гласувания на бюджета, от парламентарен контрол, обижда народните представители, дори цинично унижи председателката на парламента Цвета Караянчева.

На това поведение трябва да се сложи край веднъж и завинаги.
С оставка, нови избори, ново мнозинство и нов модел на управлението. С рестарт на държавата – демократична, правова, социална, така както повелява Конституцията на Републиката!

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *