Свиленски настоява: Борисов да се оттегли от поста министър-председател до евровота!

България отблизо

Бойко Борисов трябва да се оттегли от поста министър-председател до евровота, защото използва държавен ресурс за кампания. Това каза председателят на Националния предизборен щаб на БСП Георги Свиленски по време на пресконференция, съобщи „Фокус“.

Свиленски посочи като пример за твърдението си посещението на министър-председателя в Ямболска област.

 

И повтори, че премиерът Борисов не спира да ползва държавен ресурс за водене на предизборна кампания.

„Г-н Борисов трябва да се оттегли от поста министър-председател до евроизборите. Внасяме сигнал до ЦИК и до СЕМ за вземане на отношение по този въпрос“, подчерта Свиленски.

 

Европейската сметна палата започва проверка на българските пътища – това е европейски шамар за ГЕРБ, изтъкна още Свиленски.

„След „Апартаментгейт“, идва ли „Магистралагейт“? Както вече стана ясно – Европейската сметна палата започва проверка на българските пътища. На прага на европейските избори, само 10-ина дни преди тях, ГЕРБ получава нов европейски шамар. Европейската сметна палата разпорежда проверка на българските пътища и магистрали“, заяви още Свиленски.

Той припомни, че от 2017 г. БСП е внесла сигнали в Прокуратурата за съмнение при разходването на средствата за пътища и магистрали.

 

Политиката на ГЕРБ по усвояване на европейските средства отдалечават България от ЕС, каза още Георги Свиленски по време на пресконференцията.

 

„От 2018 г. и 2019 г. до днес сме внесли три писма до АПИ с искане за проверка на българските пътища. Бяхме посочили 46 точки, места, които според специалисти са опасни и създават опасност за българските граждани, пътуващи по тези пътища. В отговор на това за пореден път получихме от АПИ писмо, с което се обяснява, че трябва да изчакаме още няколко седмици, вероятно до края на кампанията евентуално да съдействат на тази проверка, която иска г-жа Йончева и БСП за качеството на българските пътища. Само че Европейската сметна палата няма да ги чака. Тя взе това решение и проверка ще има. Колкото и да се опитват да скрият кражбите от българските пътища, те ще станат явни. Българското общество ще разбере защо пътищата на българина са некачествени и скъпи, а апартаментите на управляващите – евтини“, каза пред медиите Георги Свиленски.

Според него след като АПИ отказва да извърши проверките на пътищата и магистралите по искане на БСП, сега този проблем ще трябва да го реши с Европейската сметна палата.

 

„Кражбите, които извършват по време на използването на европейските фондове водят до това отдалечаване на България от ЕС и съответно до отдалечаване на България от ползването на тези средства“, бе изводът на Георги Свиленски.

Депутатът и бивш министър на външните работи Кристиан Вигенин също коментира посещението на Борисов в Ямболско. Секретарят на ПГ на „БСП за България“ е избран от 31-ви Многомандатен избирателен район – Ямбол.

Вигенин припомни следните факти:

„През 2012 г. кабинетът „Борисов“ 1 обещава новата болница в Ямбол да влезе в експлоатация през март 2014 г. Нищо не се случва. През 2015 г. кабинетът „Борисов“ 2 обещава новата болница в Ямбол да бъде завършена до една година и половина, т.е. 2017 г. Нищо не се случва. 2017 г. предизборно Борисов обещава в Ямбол 12 млн. за доизграждане на новата болница в Ямбол – пак нищо не се случва. Нещо повече преди половин година с гласуване при приемането на бюджета за 2019 г. ГЕРБ отхвърля с 57 гласа „против“ и 57 „въздържали се“ в бюджета за тази година да бъдат вкарани като целеви, инвестиционен, капиталов разход в Министерство на здравеопазване обещаните 12 млн.“

 

Според Вигенин днес Борисов еднолично обещава 27 млн. лв. за доизграждане на новата болница, като срокът пак е една година и половина. Затова Вигенин попита дали е трябвало Цветан Цветанов да си купи апартамент с личен асансьор, за да получат най-после ямболци болница с асансьор и да не се налага да носят на ръце своите болни.

 

„На фона на всичко това бившият комунист Борисов, обграден с бивши комунисти заявява в Ямбол, че по-нахално от комунист няма. Това вече е диагноза“, добави Вигенин.

Запитан как ще коментира посещението на папа Франциск Вигенин заяви, че това не е тема на пресконференцията. Според него не трябва БСП като политическа партия да коментира това посещение. По думите му, където е било необходимо, е имало представители на партията при визитата на папата.

Той отчете, че опитът на премиера Борисов да използва посещението на папата за личен пиар, няма да се получи.

 

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *