Сглобката няма да се разпадне, докато не орежат правомощията на президента

България отблизо

Управляващите няма да си разтурят колибката, преди да орежат правомощията на президента да създава политическа алтернатива и да предлага състав на служебния кабинет, какъвто той прецени, за да си гарантират по този начин спокойствие. Направят ли това – опасявам се, че ще стигнем до момента, в който Делян Пеевски ще бъде премиер на България.

Това мнение изказа пред БНР политологът Слави Василев и коментира, че „това е беда пред всеки един здравомислещ човек“.

„Ще отрежат крилата на президента Румен Радев, за да може той да не лети високо в полето на политическата алтернатива, за да си гарантират спокойствие“, смята той.

Според него Николай Денков е формален премиер, а „истинският човек, който е с нарастваща тежест и авторитет, е Делян Пеевски“.

„Помните, че Пеевски беше като антихриста за новия модерен път, по който България уж трябваше да тръгне с обещанията от настоящите управляващи от ПП. Парадоксът е, че точно те направиха така, че г-н Пеевски не само да управлява държавата задкулисно, но и вече да се говори за негова позиция на редовен министър-председател. Хората вече трябва да разберат, че почти непоносимо е положението в държавата“, посочи Василев.

Той изтъкна, че „отношението на хората в Народното събрание към Делян Пеевски въобще не е огледален образ на отношението на хората на улицата към образа му, който продължава да предизвиква смущение и отвращение“.
„Понеже в момента монопол в парламента имат Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков – те създават дневния ред и наратива, а този наратив се повтаря от всички медии, защото легитимността е в Борисов, Пеевски и Петков. Нормално е медиите да отразяват тази легитимна гледна точка, тъй като това е редовното правителство на България. Политическата алтернатива на това управление за съжаление няма същата тежест, за да има истински дебат в медиите. Тази парламентарна форма на управление все повече стеснява хоризонта пред нас“, каза Василев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *