Политологът Слави Василев: „Промяната“ рухна, защото заложи на русофобството. Идват сигурни избори, а резултатът ще бъде неочакван

България отблизо

Предсрочните избори са сигурният изход, независимо, че има за връчване още втори и евентуално трети мандат, смята политологът Слави Василев в интервю за дир.бг. Според него „Продължаваме промяната“ са осъзнавали, че опитът за кабинет ще бъде неуспешен, но са целели да мобилизират предизборно своя електорат. Третият мандат ще бъде връчен на БСП, независимо от напрежението в отношенията между Корнелия Нинова и Румен Радев, е прогнозата на анализатора, която той направи веднага след връщането на мандата от ПП.

– Очакван изход ли беше отказът от мандат от страна на „Продължаваме промяната“?

– За мен абсолютно очакван е изходът от този мандат и аз съм почти сигурен, че ще вървим към предсрочни парламентарни избори.

– Смятате ли, че беше реалистично да съставят кабинет, или предварително са осъзнавали, че няма да успеят, но въпреки това опитаха с някаква цел?

– Мисля, че ПП имаха за цел да покажат, че са готови да влязат в битка и това е важно, за да могат да консолидират техния електорат, при положение, че очевидно есента ще има сериозна битка между лагера на Бойко Борисов и лагера на Кирил Петков. Защото това са лидерите, които могат да претендират за премиерския пост, като разбира се, слагам и Асен Василев като взаимнозаменяем.

– Тоест, смятате, че за тях е бил предизвестен изходът от този несполучлив опит за кабинет, но са искали да консолидират привържениците си пред избори?

– Те искаха да мобилизират обществото, показвайки готовност да влязат в тази конституционна процедура по член 99 и да изчерпят всички възможности, включително пазаруването на депутатите, което те самите не се стесняват да показват като, едва ли не, добра практика – нещо, което втрещи по-голямата част от наблюдателите, включително и мен. Това е цел на ПП – да консолидират своя електорат, с надеждата да могат да мобилизират повече хора в техните редици.

– ПП намериха 117 депутати, но не достигнаха до заветните 121. Те го нарекоха търсене на подкрепа, опозицията го назова пазаруване. А Вие?

– Както и да го наречеш, все е извънпарламентарна практика, която не съответства на нормите, на нравите, на европейския парламентаризъм. Тези млади хора, които претендираха за нов морал и за друг подход, всъщност показаха едни и същи практики, които сме виждали и по времето на Борисов, и преди това. За съжаление, това не вещае нищо добро за институционалната стабилност и за устойчивостта на политическия процес в държавата.

– Знаем, че ГЕРБ, като втори поред по численост, ще върнат мандата, но според Вас, коя партия ще избере за третия мандат Румен Радев?

– Аз смятам, че третият мандат ще отиде при БСП, нищо, че отношенията между Румен Радев и Корнелия Нинова не блестят. Но той е с предизвестен край, при когото и да отиде.

– Какъв е големият извод за Вас от това преждевременно прекратено управление на ПП?

– Политическото противопоставяне между промяната и статуквото ще доминира политическия дискурс следващите месеци до провеждането на парламентарните избори, когато и да са те. И за съжаление, това ще засили противопоставянето вътре в обществото, тъй като ние виждаме, че ПП ползват много устойчиво първо русофобското чувство сред част от гражданите. Те използваха войната в Украйна, за да демонизират Русия, за да мобилизират хора в техния отбор с аргумента, че България е направила своя цивилизационен избор и не може да имаме никакъв друг прочит на ситуационния контекст в международните отношения, освен да бъдем твърдо, сляпо, бих казал, с линията на ЕС и НАТО, а не да направим като Унгария, например.

– Прогнозирате, че те ще изострят още повече разделението в обществото?

– Подозирам, че това ще изостря допълнително общественото напрежение и какъвто и да е резултатът, смятам, че омразата вътре в българското общество ще се засилва, а политическата ни система е парламентарна форма на управление, където трябва хората да си говорят. Политическият елит трябва да седне да си говори и всяка една бъдеща власт, каквато и да е тя, винаги ще се обляга на коалицията, на разговорите и консенсуса. Нещо, което ще става все по-трудно.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *