Сглобката спира Лукойл, а цената на бензина ще хвръкне в небесата

България отблизо

„Има правни абсурди в това, че парламентът в бързането си прие текст в Закона за енергията от възобновяеми източници, според който от 1 март 2025 г. няма да има бензин на територията на страната.

Отмениха една думичка в съществуващия текст и то безцелно и без замисъл, която няма да ни дава възможност да смесваме бензин с етери на биоетанола.

 

Трябва да започнем да говорим експертно“. Това каза председателят на Българска петролна и газова асоциация (БПГА) Светослав Бенчев пред bTV.

Той коментира и въведената забрана за износ на горива, произведени от руски петрол от 1 януари 2024 г. и от 1 март спирането на работата на „Лукойл“ с руски нефт.

„Ще направим всичко възможно като петролна асоциация и всички наши членове рафинерията да продължи да работи и да има достатъчно горива на пазара, за да няма сътресения. Трудно е в тези срокове да се намери нефт, който рафинерията да може да обработва“, каза Бенчев.

Той подчерта, че се работи по въпроса за търсене на подобен нефт.

Най-лошият сценарий, който може да се случи е спиране на рафинерията. Много трудно ще бъдат осигурени количества готови продукти.

България не разполага с достатъчно пристанища, от които да дойде този продукт„, обясни председателят на БПГА.

Бенчев очаква задържане на цените на горивата до края на месеца. Той коментира и това, че преди дни бе избран за председател на БПГА.

„Това, което смятам да направя и най-важното – което съм си поставил за цел, е разговорът за транспорта и енергетиката в нашия сектор да стане експертен. В последно време всичко, което виждаме, е политически разговор без никаква експертност.

Нещо, което ще струвам доста на обществото. Очаква ни схема за търговия с емисии в транспорта, която ще влезе догодина в сила.

Очакват ни нови изисквания за биогорива, възобновяема енергия в транспорта, нови цели за енергийна ефективност. Това ще се отрази в цената на горивата„, каза Бенчев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *