Секретарят на президента: Властта не направи нищо, за да бъдат изборите честни и прозрачни!

България отблизо
Има мутри във властта. Но президентът не посочи дали са в ГЕРБ, ДПС или БСП. Така главният секретар на президента Димитър Стоянов отговори на въпрос за президентските думи ”Мутри вън!”

На сегашните консултации при президента беше констатирано, че нищо не е направено, нищо не е променено. Нямаме здравен протокол, нямаме договор за машини, няма методика, по която да бъдат изпитани. Изпълнителната и законодателната власт не са готови за избори, категоричен бе Стоянов.

 

Изборите не бяха насрочени за 28-и март, за да не съвпада с деня, в който ще има промяна на часа. Иначе основната цел е да се осигури достатъчно време, за да може и изпълнителната, и законодателната власт да си свършат работата и да проведат едни честни избори в условията на пандемия, сподели още пред bTV той.

 

,,По време на консултациите самата г-жа Караянчева заяви, че на парламента е необходима една седмица, за да осигурят честен вот. Освен това нямаше как изборите да бъдат на по-късен етап, защото това би означавало да оставим това правителство без контрола на парламента“, посочи Стоянов.

 

На 17-и януари 2020 г. имаше среща за промяна в Изборния кодекс в президентството с всички възможни институции. За съжаление на тази работна среща нямаше представители нито на ГЕРБ, нито на Обединени патриоти, нито на изпълнителната власт. Още ми е чудно защо още тогава не се направиха всички промени по Изборния кодекс. По отношение на тези консултации бе констатирано, че не е направено нищо – нямаме машини, нямаме договор за машините, нямаме здравен протокол, няма методика, по която да бъдат тествани тези машини…

 

Ами как ще гласуват българите в чужбина? Сутринта чух предложението да дойдат със самолет, за да си пуснат гласа. Подобна шега показва какво е отношението на законодателната власт по отношение на гласуването в чужбина, коментира още главният секретар на президента.

,,Предложението на българите в чужбина бе заявено съвсем ясно – гласуване по пощата, но управляващите казаха, че нямало време. Пак ще попитам – какво направиха властите, за да осигурят правото на вот на българите в чужбина?“, попита Димитър Стоянов.

 

Няма институция, която да казва, че ще бъде произведен нечестен вот, но у всеки българин го има това усещане. Ето защо президентът Радев апелираше да се предприемат мерки за гарантиране честността на изборите, но такива мерки така и не бяха предприети. В крайна сметка изводът от тези консултации е точно такъв – не сме готови за провеждането на изборите, защото властите не направиха нищо по въпроса в нито един аспект, сподели той.

 

,,Не знам дали Румен Радев ще се кандидатира за втори мандат. Този въпрос го задайте на него, това е негово решение, аз мога само да гадая, нищо повече“, каза още Стоянов и добави в заключение, че държавният глава не воюва с никого, тъй като е президент на всички българи.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *