Сергей Лавров: САЩ могат да излъжат във всеки един момент

Свят

„Искам да подчертая, че всички знаят много добре:  Съединените щати могат да излъжат във всеки един момент и много по-често те мамят, отколкото да изпълняват собствените си обещания, собствените си предложения“.

 

Това каза Сергей Лавров, запитан за американско-венецуелските отношения в областта на търговията с петрол, предаде ТАСС.

„Това е тяхната страна, това са техните горива, това е тяхната икономика, която е обект на най-силните незаконни санкции“, добави Лавров. Според него Венецуела трябва сама да реши как да се развива в бъдеще.

През ноември 2022 г. САЩ облекчиха санкциите срещу Венецуела. Белият дом разреши на американската компания Chevron да добива петрол съвместно с венецуелската PDVSA и да продава петролни продукти на американския пазар. В същото време запази забраната за плащане на данъци на венецуелското правителство, както и за продажба на суровини, произведени от Chevron в юрисдикции, различни от САЩ.

Русия и Венецуела направиха вчера преглед на някои от стотиците двустранни споразумения във финансовия, енергийния сектор, селското стопанство и редица други отрасли. Това стана при дискусии между външните министри Сергей Лавров и Иван Хил и други високопоставени служители по време на посещение на руска делегация във венецуелската столица Каракас, предаде Асошиейтед прес.

Двамата се ангажираха страните им да продължат да си оказват взаимна подкрепа и осъдиха икономическите санкции, наложени на държавите им от американското правителство.

„Напълно подкрепяме позицията на венецуелските ни приятели. „Това е тяхната страна /…/ и ние ще я подкрепяме по всякакъв начин, така че венецуелската икономика да стане независима от натиска на САЩ и други западни фактори“, заяви на пресконференцията Лавров.

Хил и Лавров, който се очаква да се срещне и с венецуелския президент Николас Мадуро, заявиха, че страните им разработват алтернатива на системата за глобални финансови трансакции SWIFT, след като миналата година ключови руски банки бяха лишени от достъп до нея като част от икономическите санкции, наложени на Русия в началото на войната в Украйна.

Лавров заяви, че двете страни ще засилят сътрудничеството си в добива на петрол и разработването на газови обекти, както и по множество други проекти.

„Планираме многобройни проекти в областта на добива на петрол, разработването на газови находища, селското стопанство, медицината и фармацевтиката, комуникациите, космоса и новите технологии“, каза той.

Русия, наред с Китай, е безусловен съюзник на венецуелското правителство. Нейната подкрепа му позволи да заобикаля унищожителните икономически санкции, които целяха свалянето на Мадуро от власт.

Лавров започна обиколката си в Латинска Америка в понеделник с визита в Бразилия. След Венецуела той ще посети също Куба и Никарагуа.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *