четвъртък, март 28, 2024
Начало > България отблизо > Скандални обвинения: Дадоха Бориславова и Петков на прокуратурата и ДАНС!

Скандални обвинения: Дадоха Бориславова и Петков на прокуратурата и ДАНС!

България отблизо

Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки обяви, че е подал сигнали срещу премиера Кирил Петков в прокуратурата и срещу Лена Бориславова в КПКОНПИ, ДАНС и комисията по корупция в НС.

 

Сигналът срещу Бориславова е свързан с нейното назначаване от Кирил Петков в Българската банка за развитие. “Много интересен е начинът, по който Бориславова е назначена като адвокат в ББР и на заплата близо 14 000 лв. Абсолютно необосновано са заобиколени 17 експерти, които работят в правния отдел на ББР.

Никой от тях не получава възнаграждение от 14 000 лв. Адвокат Бориславова, преди да бъде назначена в ББР е била действащ адвокат по повечето изпълнителни сделки на Кирил Петков в качеството му на бизнесмен, обслужвала е негови фирми”, коментира Джамбазки.

И допълни, че една от първите задачи на Петков като служебен министър на икономиката е да назначи Бориславова в ББР. “Тук има няколко въпроса: Има ли конфликт на интереси, има ли някаква форма на корупция… Дали отношенията между Петков и Бориславова са причина тя да получава 14 000 лева заплата. Мисля, че тези възнаграждения трябва да бъдат върнати”, коментира пред “Труд” Джамбазки.

Той каза, че причината за сигнала в прокуратурата срещу Кирил Петков е политиката му по темата “Северна Македония”. А поводът – показана бележка от депутата от ИТН Станислав Балабанов, написана от Петков по време на пътуването им до Украйна.

Става дума за лист хартия, откъснат от служебните тефтери на Министерски съвет, върху който Петков е разписал идеите си относно допускането на Република Северна Македония до започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз, заобикаляйки утвърдената официална позиция на Република България.

“Предвид факта, че има гласувана рамкова декларация на Народното събрание, която утвърждава наложената от Република България официална позиция, както и предвид потвърждаването на същата тази позиция от страна на Консултативния съвет за национална сигурност, смятам, че с действията си господин Кирил Петков е извършил състава на престъплението по чл. 103, пр. 1, раздел II, Глава първа от Наказателния кодекс, гласяща следното:

“Който, изпълнявайки държавна служба или поръчение пред чуждо правителство или международна организация умишлено ги води във вреда на републиката, се наказва с лишаване от свобода от десет до петнадесет години, както и с лишаване от права по чл. 37, ал. 1, т. 6 и 9”, аргументира сигнала си до прокуратурата съпредседателят на ВМРО.

Ангел Джамбазки настоява още главният прокурор Иван Гешев да използва настоящия сигнал като законен повод за образуване на досъдебно производство срещу Кирил Петков.

Tagged

1 thought on “Скандални обвинения: Дадоха Бориславова и Петков на прокуратурата и ДАНС!

  1. Вариант 1; Пускаме македонците в ЕС,ние излизаме от там,
    Вариант 2; Обединяваме двете държави ,ставаме Велика България и сме извън всички съюзи.
    Тогава съюзите ще се бият за нас…………….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *