вторник, ноември 30, 2021
Начало > България отблизо > Служебният министър на финансите предложи нещо изключително за хората в България!

Служебният министър на финансите предложи нещо изключително за хората в България!

България отблизо

От 1 октомври да влезе в сила преизчисляване и актуализация на пенсиите. Това е предвидено в актуализацията на бюджета, която служебното правителство смята да предложи, каза служебният министър на финансите Асен Василев в ефира на “Novanews”.

Той обясни, че технически преизчисляването няма как да е от 1 септември, тъй като НОИ има нужда от повече време.

Според Василев един от най-големите проблеми в разходната част на бюджета е именно пенсионната система.

“Нашето поколение ще трябва да плаща два пъти –  един път за родителите си, един път за себе си, защото около 1 млн. българи в момента работят зад граница и те си внасят вноските там”, поясни финансовият министър и допълни, че 43% от пенсионерите у нас живеят под линията на бедността.

Финансист № 1 бе категоричен, че данъците не трябва да се променят. Той заяви, че актуализацията на бюджета ще бъде внесена евентуално след 2 седмици.

“Трябва да се води балансирана политика, актуализацията на бюджета и допълнителните приходи от 1,5 млрд. лв. не трябва да се ползват за намаляване на дефицита, а за допълнителни средствата за медиците и за пенсии”, смята още финансист № 1.

Според него догодина също трябва да се мисли за балансиран бюджет, а чак по-следващата година може да се говори за свиване на дефицитите.

Към момента е предвидено да има дефицит от 3,9%, но все пак се очакват и повече постъпления в бюджета. “Единият вариант е да намалим дефицита, който пак няма да е 0% .

Няма да има преизчисляване на пенсиите, 50 лв. надбавка или “60 на 40”, при този вариант. Тези пари ги няма в текущия бюджет”, каза още Василев. Той обясни, че идеята е с актуализацията тези 1,5 млрд. лв. да се използват за покриване на мерките, без да се пипа дефицита.

Парите от Плана за възстановяване и устойчивост пък вече са предвидени в приходната част на държавния бюджет и ако не ги получим, то и там ще се отвори дупка.

Българският План за възстановяване вече е готов, като предстои да бъде публикуван за обществено обсъждане, а след това ще бъде внесен в ЕК, стана ясно още от думите на Василев.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *