Смешен плач: Министърът на спорта обвини президента в некомпетентност!

България отблизо

Президентът Румен Радев за пореден път прояви своята некомпетентност относно жизнено важни теми от обществения живот в страната ни.

Трябва ли да разбираме от изказването му днес, че президентът подкрепя расистките прояви по трибуните, които влязоха в заглавията на световната преса и посрамиха България?

Това написа на личната си страница във Фейсбук спортният министър Красен Кралев в отговор на думите на президента Румен Радев, че българският футбол е огледало на състоянието на държавата.

На министъра му е пределно ясно, че президентът не подкрепя расизма, макар че да говорим за расизъм в срещата България – Англия е пресилено. Поради простата причина, че расизъм – вижте в речниците – имаме, когато някоя раса се смята за по-висша от другите и мисли, че има правото да ги управлява. Ако кажеш на някого, че е негър това може да се възприеме като обида, но не е расизъм.

Ние българите, никога не сме се смятали за по-висши от другите. И винаги сме живели миролюбиво с всички народности, които живеят заедно с нас в България. За расизъм може да се говори в Англия, САЩ, Германия, Франция, понеже тези държави и навремето, и сега, си мислят че са призвани да управляват другите раси и другите народности.

А всъщност президентът е абсолютно прав. Футболът е огледало на държавата. Каквато е държавата, такъв е и футболът. Но макар, че всеки разбира това, министърът продължава да каканиже как Румен Радев искал да защитава корупционни практики. Ами че кой пречи на министъра, ако има данни за корупция в БФС, да вземе мерки, да сезира полицията и другите звена, които да разнищят всичко. Президентът Радев ли му пречи?! Смешен плач на Борисовия министър, който се чуди как да уязви президента, а всъщност само излага себе си.

Но ето как продължава да се излага министъра:

БФС, заявява той, е федерация като всяка друга лицензирана спортна федерация в България и се подчинява на законите и разпоредбите на българското законодателство. Обърнете внимание на член 19 от Устава на УЕФА, господин президент, който определя кое е вмешателство. Вмешателство може да бъде само директното назначаване на президент на Българския футболен съюз или Изпълнителен комитет, дори и за определен кратък период, каквото в момента няма. Категорично-искането на оставка от страна на премиера и от министъра на спорта, представляващ органа, който лицензира всяка спортна федерация, не може да бъде считано за намеса в работата на Българския футболен съюз и не очаквам последици за страната ни по този въпрос.

Не е ли смешно това? Вмешателство било, ако Борисов назначава президента на БФС. Ами че то само това оставаше?! Това наистина ще е грубо вмешателство. Макар че може ли министър Кралев да се закълне, че правителството не е оказвало задкулисен натиск за назначаването на този или онзи? И какво означават думите на премиера, който поиска оставката на Борислав Михайлов?! Не са ли те пряко вмешателство в работата на футболния съюз? Защото, ако правителството има данни за корупция трябва да ги предаде на съда и там да се решава всичко. А не както сега, всичко да се решава с един „призив“ на премиера, който „знае“ всичко, но нищо не казва на българската общественост.

Но ето и още малко министерски бисери. 

Премиерът Борисов, се тупа по гърдите Кралев, призова президентът на БФС да извърши морален акт с оглед на общественото недоволство заради незадоволителните резултати във футбола ни, заради расистките прояви по време на провелата се футболната среща с Англия и поради необратимите последици, довели до нарушаването на имиджа на страната ни като една от най- толерантните страни в света. Господин Михайлов има правото да се съобрази с този призив, или не.

Ами че къде беше досега премиерът, че не е разпоредил проверки, заради незадоволителните резултати?! Нали същия този премиер даваше пари на БФС?! можем да анализираме тези министерски бисери още много време. Но истината е само една. Има нещо тъмно и гнило, както в БФС, така и в правителството. И чувството, което изрази президентът Радев, че правителството си разчиства сметките с БФС и панически се мъчи да прехвърли своята отговорност на ръководството на БФС, остава.

Автор Иво Македонски, istinata.net        

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *