София под още по-голяма блокада: Барикади, автопоходи, акция пред германското посолство и блокиране на парламента!

България отблизо

Три блокирани столични кръстовища, протестен автопоход и акция пред германското посолство в 35-ия ден на протести, предава БНТ.

Палаткови лагери са разположени пред Президентството, при Софийския университет и на Орлов мост. Исканията остават същите – оставка на правителството и на главния прокурор.

В триъгълника на властта тази вечер отново се събраха протестиращи.

След 21.00 часа те тръгнаха на традиционното си шествие към Орлов мост. Протестиращи започнаха да се събират пред Народното събрание. Те носят кори с яйца и домати. Полицейското присъствие пред Народното събрание е засилено.

Към 20.00 часа протестът протича спокойно. Викове „оставка“ и „мафия“ и тази вечер огласят площад „Независимост“.

Продължават изказванията от трибуната на протеста. Беше обявено, че утре демонстрантите ще посрещнат депутатите с домати пред Народното събрание.

Част от протестиращите виждат в новите антикризисни мерки на правителството опит да се потуши напрежението и по този начин да се стигне до сваляне на барикадите. Те са категорични, че няма да отстъпят от исканията си.

В 18.30 тази вечер пред германското посолство в София се проведе протестна акция под надслов: „Масово затваряне на очи“. Целта на организаторите е по този начин да призоват Германия да заеме ясна позиция за случващото се в България.

Организаторите призовават германските политически лидери да поставят въпроса за корупцията в България, както за отклоняването на евросредства.

По-рано днес от посолството излязоха с позиция относно обявения протест. В нея се посочва, че решенията за политическото бъдеще на България се вземат само в България. В позицията се казва още, че застъпничеството за върховенство на закона и борбата с корупцията са важен елемент от германското председателство на Съвета на ЕС.

Нощта премина спокойно без сериозни провокации.

Заради блокадите трафикът в центъра на София се пренасочва по обходни маршрути, като в Центъра за управление на трафика постоянно се следи потока от автомобили, за да не се получават задръствания.

„В момента е блокирано движението по „Дондуков“ до бул. „Мария Луиза“ и „Цар Освободител“, на бул. „Цар освободител“ между „Дондуков“ и „Раковска“. Също кръстовищата на Ректората и Орлов Мост. Единствената алтернатива, която е останала на ринга на „Васил Левски“ и на „Цар Освободител“, така че цялото движение е пренасочено по бул. „Сливница“ и „Данаил Николаев“ и това е най-натоварената точка към момента. На бул. „Драган Цанков“ и „Евлоги и Христо Георгиеви“ от седмица работи нова програма на светофарната уредба, която в случая работи доста добре и няма задръстване там към момента“, обясни инж. Димитър Петров от Центъра за Управление и анализи на трафика – София:

Затварянето на Цариградско шосе при Орлов мост натоварва друг голям столичен булевард.

„Ситняково се явява единствената алтернатива на хората, които се придвижват от Изток на Запад транзитно, така че е нормално да се натовари“, обяснява инж. Петров.

И градският транспорт остава с променен маршрут, като линиите, които за ден възстановиха движението си по булевард „Васил Левски“, днес отново променят графика си.

„Повечето линии, които минават през Орлов мост, част от тях въртят преди Орлов мост и се връщат обратно по Цариградско шосе, други, които минават през „Васил Левски“, част от тях въртят на Сточна гара“, обяснява инж. Димитър Петров.

Центърът за градска мобилност актуализира маршрутите си и ги публикува на фейсбук страницата си, за улеснение на пътуващите. За момента единствено метрото остава незасегнато от блокадите и с непроменен график.

Продължават протестите и в страната, предаде БНР

Във Варна протестиращи срещу правителството и главния прокурор продължават блокадата пред кръстовището на Общината. Проведе се и станалото традиционно шествие по централни улици в града.

Във Велико Търново се проведе протестно автошествие до крепостта Царевец и обратно.

В Бургас близо 20 души се събраха пред сградата на общината. Исканията им остават непроменени вече 33-ти ден – оставка на правителството и на главния прокурор. Протестно шествие нямаше.

Автошествие в Хасково блокира поетапно движението по централните булеварди в града. Автомобилите спряха пред Съдебната палата, където демонстрантите за пореден път поискаха оставка на правителството и главния прокурор Иван Гешев. До конфликти между протестиращи и граждани не се стигна. Шофьорите от блокираните автомобили дори ги подкрепиха. Хората споделиха, че не очакват Борисов да подаде оставка утре. Те обаче го призоваха да не следва примера на бившия премиер Пламен Орешарски, който управлява над 300 дни в условията на постоянни протести.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *