Социологическа агенция: Разликата между ГЕРБ и ИТН вече е нищожна!

България отблизо

Три седмици преди предсрочните парламентарни избори дистанцията между ГЕРБ-СДС и “Има такъв народ” е минимална – 1,5%.

Това показват данните от национално представително проучване на Изследователски център “Тренд”, проведено от 11 до 18 юни по поръчка на “24 часа”.

 

Партията на Борисов получава 21,7 подкрепа, а на Слави Трифонов -20,2%. Това обяви политологът Димитър Ганев по Нова ТВ. Според него при 3 млн. гласували разликата от 1,5% представлява около 45 000 гласа.

 

Моментната снимка на електоралните нагласи сред гласуващите сочи, че ГЕРБ-СДС задържа първото място с 21.7%, въпреки отчетливата ерозия с няколко процента в сравнение с редовните парламентарни избори през април.

При „Има такъв народ“ регистрираме лек ръст, като резултатът им достига 20.2%.

Избирателната активност е най-важният фактор – при по-висока около 58% примерно можем да очакваме победа на ИТН, при по-ниска ще има паритет, а при много ниска активност победата е  за ГЕРБ, те имат стабилен и мобилизиран електорат, посочи Ганев.

 

Той смята, че интригата на предстоящите избори ще бъде за 4 място,  заради особено близките резултати на Демократична България (11.2%) и ДПС (10.9%). И двете формации имат потенциал и ресурс в чужбина и тяхното място ще се реши от чужбина.

 

 

БСП стои стабилно на третото място с 16, 1%, на сериозна дистанция, както от втория, така и от четвъртия. 

И трите протестни партии разполагат с по-голяма периферия. Партиите на протеста имаха в предишния парламент 92 мандата но сега могат да пораснат с 30 мандата, това не ми изглежда реалистично. Ясно е че трябва четвърти за кабинет.

 

Аз мисля, че и БСП и ДПС ще подкрепят коалиционен кабинет. Ако Патриотите влязнат в парламента, това няма да промени картината в бъдещото Народно събрание, заяви Ганев.

Един месец след началото на дейността си, работата на служебния кабинет е оценен положително от 35% от българите, докато 42% изразяват негативна оценка.

 

При президента не се наблюдава съществена динамика в положителните оценки (49%), но от редовните парламентарни избори насам се регистрира спад на отрицателните оценки за неговата работа – от 40% през април до 32% през юни.

 

48% от всички пълнолетни българи заявяват, че със сигурност ще упражнят правото си на глас на предстоящите предсрочни парламентарни избори, докато 30% все още се колебаят дали да гласуват.

 

Малко над една пета (22%) декларират, че няма да гласуват.

Сред заявилите, че ще гласуват на предстоящите предсрочни парламентарни избори, 81% твърдо са решили за кого ще гласуват, докато 19% все още се колебаят за кого ще дадат гласа си .

 

Формацията около Мая Манолова набира 5% от гласуващите, а Български патриоти остават много близо до парламентарната бариера с 3.9%.

С най-добри резултати, но все пак под 4%-вия праг остават „Възраждане“ (2.3%), Българско лято (1.9%) и Ляв съюз за чиста и свята република (1.1%).

По-рано проучване на „Алфа рисърч“ отчете 20,3% подкрепа за ГЕРБ срещу 18,2 за ИТН, а преди по-малко от седмица „Медиана“ прогнозира 24% за партията на Слави Трифонов срещу 21,4 за ГЕРБ/СДС.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *