Социолог отрезвяващо: ГЕРБ спечели пирова победа! А България тръгна по пътя на промяната!

България отблизо

Изборите приключиха като избор на местни парламенти и там можем да откроим някои тенденции.

Първата тенденция е, че ГЕРБ отново ще има най-много общински съветници. В този смисъл, по този критерий вероятно ще можем да кажем, че ГЕРБ печели тези избори, но с много важната уговорка: наблюдава се значително намаляване броя на техните общински съветници. ГЕРБ печели с една доста голяма пробойна, с една доста голяма пукнатина. Но печалбата си е печалба. Да, тя не е както миналия път, когато говорихме за 5:1, в момента се говори за 2:3, един оспорван мач. Но със сигурност можем да кажем, че тези резултати от местните избори създават възможност ГЕРБ да изкара пълния си мандат, поне по отношение на местните избори. Ако се случат други събития в страната, обстановката е динамична, е друг въпрос. Но местните избори не дават основание да считаме, че ГЕРБ няма да изкара своя мандат.

Това каза социологът Кънчо Стойчев в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

Вторият основен извод е, че БСП загуби тези избори, но ги загуби с много силно и значително подобряване на своите позиции. Най-вероятно това, което ще отчетем, е, че БСП действително удвоява броя на своите общински съветници. Удвояването е една много голяма крачка напред. Но същевременно изборите показаха, че към настоящия момент БСП не е в състояние да спечели национални избори и да управлява самостоятелно страната. Тоест бъдещето на страната до голяма степен ще зависи от нов тип конфигурации, които всъщност на тези избори започваме да виждаме техните първи знаци, първи прояви.

Говорейки за тези нови конфигурации трябва да отбележим доброто представяне на „Демократична България“, на т.нар. градска десница. Не само в София, виждаме укрепване на позиции на много, много места и във всички случаи в един следващ парламент тази политическа формация ще има съществено място. Виждаме също така в страната зародиш на нови граждански движения. Даже да вземем София. Постижението на г-н Бонев е наистина една много приятна изненада. Той не е декларирал преки и бъдещи политически намерения, но така или иначе фактът, че толкова много хора, млади хора го подкрепят. И ще кажа, не само в София, имаме подобни кандидати на много места в страната. Ще имаме време в следващите дни да ги обсъдим, да имаме точните данни. Така че се зараждат тенденции. Естествено, ГЕРБ отстъпва, БСП напредва, но се зараждат и нови тенденции. Това са основните изводи. А що се отнася до двата най-големи града, знаем, че София и Пловдив не са решения, а твърде вероятно е да се окаже, че и Варна не е решена, тъй като там процентите на кандидатите са близки, отбеляза социологът.

Ако погледнем София, виждаме много отчетлива тенденция – Фандъкова губи около 100 хиляди гласа. Това е ясен израз какво мислят софиянци. Най-вероятният резултат на Фандъкова ще бъде около 160 хиляди гласа, докато на миналите избори, помним, бяха над 250 хиляди гласа. Оценката е ясна. Второ, ако вземем само двамата независими кандидати – Манолова и Бонев, ами те имат повече от Фандъкова. Ако вземем и тримата основни претенденти, които са след нея, не става дума за повече, а за много повече. Сега тука не можем да мислим и да говорим за пряко преливане на гласове, както не можем да мислим и да говорим за призиви от партийните централи. Те не работят. Всъщност въпросът ще го решат избирателите. Защото партийните централи каквито и призиви да отправят, те няма да изиграят роля. И това, което ще е интересно следващата неделя, да видим дали софиянци ще се мобилизират да използват възможността да сменят управлението в София. На кантар имаме две позиции. Едната позиция на настоящото управление, които от сутрин до вечер тръбят метро, магистрали, което е една доста фалшива позиция, защото който и да дойде на власт в София, той ще строи метро и ще строи магистрали. Тоест барабани се тази позиция, но тя няма сила, няма убедителна сила. Още повече, че все по-убедителна сила има оценката на софиянци, че това, което се прави, се прави калпаво, добави Стойчев.

От другата страна имаме една визия, която не е толкова свързана със строителство и конкретни постижения, тъй като Манолова не е била в управлението на София, колкото с по-принципни неща, прозрачността на бюджета, за какво харчат нашите пари. Всички виждаме, че парите изтичат в канала, и по некачествените строежи, и по да кажем директно – кражбата, която всички софиянци са убедени, че съществува. Същевременно виждаме, че има един диктат в София, че имаме налагане на волята на една партия, а София е многоцветен град. Виждаме, че има един усмихнат кмет, който обаче се оказва параван на интереси, изключително финансови интереси. Един бих казал прекрасен параван, защото едва ли би имало по-прекрасен избор от Фандъкова. Но софиянци вече разбраха и дадоха оценката си за нея. Да, тя е параван на други политики и тези политики не се одобряват от мнозинството софиянци, можем да го кажем със сигурност. Става дума за разлика от 40 000 гласа, която разлика може да се стопи на втори тур, заяви социологът.

Очаквам финалните резултати да сочат разлика от около 8% между двете основни кандидатки, което ще се изразява в гласове под 40 000. Тоест, чисто теоретично и практически това е напълно възможно да се стопи. Същевременно разликата дава значително психологическо предимство на госпожа Фандъкова, това не може да се скрие. Нашият опит показва, че когато на втори тур се явяват кандидати, които водят с 40 плюс процента, тоест техните резултати са от 40 нагоре, почти сигурно е, че те печелят. Но нито в Пловдив, нито в София имаме 40 плюс, напротив, имаме 40 минус – постижение от порядъка на 35%. Този резултат може да се обърне.

Нова ситуация принципно нямаме. Защото облякъл се Илия и пак в тия. Тоест имаме победа на ГЕРБ. Същевременно тази победа е в значително по-малки размери, същевременно БСП е в удвояване на резултата си от последните местни избори, и имаме безспорен ръст на партии, които са извън двете основни – ГЕРБ и БСП, било то утвърдени партии от десницата, било то настроения за независими кандидати. Най-точното определение на ситуацията в момента в България аз бих казал, че е в следното изречение – България тръгна по пътя на търсене на новото, България тръгва по пътя на търсене на промяната, но тази промяна не се е осъществила на тези избори. Първи решителни крачки са направени обаче, подчерта Стойчев.

Какво ще става оттук нататък? Очевидно е, че госпожа Фандъкова ще се опитва да привлича градската десница в София, и също така очевидно е, че основният резервоар на Мая Манолова са хората, които не гласуваха на първи тур, хората, които са ядосани и могат да решат това ядосване да го проявят на втори тур. Но същевременно първият тур показа, и социологическите данни категорично го засвидетелстват, че Манолова успя да изиграе своята роля на надпартиен кандидат. Тя успява да привлече над 50% повече гласове от чисто гласовете на БСП. Тоест тя вече е възприемана като надпартиен кандидат. И в този смисъл вратите за нея са отворени и към всички онези софийски избиратели, които имат надпартийно мислене и които са убедени, че София може да бъде подобрена, ако се махне тази партизация в София, ако се махне монополът на една партия, която в крайна сметка се оказва безнаказана и безконтролна, обобщи Стойчев.

Източник focus-news.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *