Става страшно: Германия въвежда санкции срещу САЩ!

Свят

Германия и Европейският съюз трябва да обмислят как да реагират на плановете на САЩ да наложат допълнителни санкции срещу „Северен поток 2“.

Като отговор, смятат немски специалисти, могат да бъдат наложени наказателни мита на вноса на втечнения газ от САЩ, заяви Клаус Ернст, ръководител на икономическия и енергиен комитет на Бундестага.

„Ако този арогантен натиск от страна на Вашингтон най-накрая не спре, ще трябва да обмислим сериозни защитни мерки. Например, са възможни наказателни санкции за втечнения природен  газ, който купуваме от САЩ “, каза Клаус Ернст, цитиран от ТАСС.

Ернст отбеляза, че „действията на САЩ по този въпрос вече не трябва да се разглеждат като акт на приятелство, защото те представляват груба намеса в суверенитета на Германия и ЕС.“

Ден преди това, в Сената на САЩ беше внесен законопроект за нови санкции срещу „Северен поток 2“. Ръководството на Nord Stream 2 заяви, че всяка заплаха от санкции срещу газопровода Nord Stream 2 представлява незаконна дискриминация спрямо европейските компании.

Руското външно министерство заяви, че САЩ са решили да продължат курса за намаляване конкурентоспособността на европейските компании и силовото налагане на американски стоки, включително втечнения газ.

Ръководителят на международния комитет на Съвета на федерацията Константин Косачевзаяви, че американските санкции срещу проекта „Северен поток 2“ са абсолютно незаконни. Сенаторът Олег Морозов, пък, изрази увереност, че Русия ще намери начин да завърши газопровода при всякакви условия.

Германия заяви, че Берлин категорично отхвърля екстериториалните претенции от страна на САЩ срещу Германия, тъй като позицията на Германия по отношение на „Северен поток 2“ е следствие на нейните икономически интереси, пише в своя статия Взгляд.ру.

В коментар на ИСТИНАТА ще кажем само, че когато Германия притиска страните-членки на ЕС, тогава не се оплаква от това, че някой нарушава суверенитета й, но когато притиснат нея изведнъж се сеща за своя суверенитет. Затова ще предложим на Германия вместо да налага двойни стандарти, да се отнася със страните от ЕС така, както би искала други държави да се отнасят с нея.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *