Тагарев пред „Киев Индипендънт“: Изказванията на Румен Радев няма да повлияят на подкрепата ни за Украйна

България отблизо

Изказванията на президента Румен Радев няма да повлияят на подкрепата от страна на България, която е парламентарна република. Това посочва българският министър на отбраната Тодор Тагарев пред „Киев Индипендънт“. Украинското издание публикува материал как „съветските запаси на България и голямата отбранителна промишленост може да са ключови за успеха на Украйна.“. 

Украинското издание цитира българския министър на отбраната, който отбелязва, че „кабинетът се различава значително от позицията на президента“ по темата за Украйна и уверява, че правителството определя политиката спрямо Украйна. „Всичко е в ръцете на кабинета“, посочва Тагарев пред изданието. Правителството не обсъжда с президента Радев военната помощ, която изпраща на Украйна. Пред „Киев Индипендънт“ министърът на отбраната припомня съвместната инициатива на България, Турция и Румъния за премахване на мините, попаднали в икономическите зони на трите държави.

„Искаме да направим корабоплаването по-безопасно, но не и да дава повод за ескалация на конфликта в Черно море“, припомня думи на Тагарев изданието. Въпреки провокациите, Тагарев смята, че все още „това не е пряка заплаха за териториалната цялост или възможност за агресия срещу член на НАТО“, пише „Киев Индипендънт“. Пред изданието Тодор Тагарев заявява, че Русия „наруши всички международни норми“ и „унищожава международната архитектура за сигурност“. Според министъра подкрепата на Украйна е от стратегически интерес за България, а все повече българи подкрепят Украйна.

Източник: БНР

Tagged

1 thought on “Тагарев пред „Киев Индипендънт“: Изказванията на Румен Радев няма да повлияят на подкрепата ни за Украйна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *