Татяна Буруджиева: Предложенията на ГЕРБ са опит за реална промяна на политическия модел! Затова народът ги подкрепя!

България отблизо

„От началото на протестите ГЕРБ правят различни стъпки, за да покажат, че отговарят на протестите.

Една от тях беше предложението за ВНС и промени в Конституцията. С поредната смяна на министъра на правосъдието и поредното ново назначение, което се очаква, мисля че дебатът няма да спре.”

Това заяви в студиото на „Здравей, България” политологът доц. Татяна Буруджиева.

Според социолога Васил Тончев, управляващите имат реалните шансове да съберат необходимите гласове за отваряне на процедурата по обсъждане на промените, която продължава до два месеца.

„Относно предложенията, които са направени – Бойко Борисов и ГЕРБ са извадили неща, които отдавна се замитат под килима и са доста популярни у нас. С изключение на две мерки – свикване на Велико народно събрание, за което мненията са разполовени, и другата – да се избира президентът от парламента, а не директно от хората. Останалите мерки получават квалифицирано мнозинство”, обясни Тончев на въпрос има ли смисъл от отключване на процедура предвид факта, че БСП и ДПС няма да подкрепят предложенията.

Татяна Буруджиева е на мнение, че дебатът е необходим. „Нека си кажем, че след категоричното разделение, което настана в нацията – не само между хората и партиите, а и между институциите, дебатът е необходим, за да се върви напред”, посочи политологът.

Тя обясни, че основният аргумент на ГЕРБ ще е, че те започват дебата, който ще предизвика промените.

„Предполагам, че смяната на правосъдния министър, не се е налагала. Всъщност, за да могат да продължат от ГЕРБ дебата за Конституцията, на тях им трябва неоспорим авторитет и мисля, че това ще е някой конституционалист. Този човек може да е участвал в предишното ВНС и без значение дали го оценяваме положително или отрицателно, не можем да не признаем авторитета му“, каза Буруджиева.

Тя предположи, че най-вероятно това ще е проф. Близнашки, както вече съобщихме. Преди няколко дни той заяви, че все още не е питан дали иска да заеме министерския пост и, че този въпрос не стои пред него. Буруджиева обаче намери логика зад думите му: „Той има своята политическа окраска. Това, че Близнашки разкритикува проекта на ГЕРБ, дава възможност, ако той бъде номиниран и приеме да стане министър, да се отвори един реален дебат. Така ГЕРБ би представила в негово лице един напълно нов и различен проект“, каза тя.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *