Топ експерт разкри: Чичо Скруч ще преобърне каруцата на ЕС!

Свят

„Разделението в ЕС достига до своя пик. Той всъщност вече не се разделя на Изток и Запад, а на Югоизток срещу Северозапад“.

„Южните държави, в това число Испания, Италия и Гърция, вече пети месец се справят сами с тази криза”, заяви бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев.

Според него, щом се е стигнало до там Урсула фон дер Лайен да се извини в италианските медии, за това, че ЕС закъснява с помощта си за една от най-засегнатите, но и една от най-силните страни членки, значи се е стигнало до голямо разединение.
„Кризата на италианската икономика дърпа надолу и еврозоната, и европейската икономика. В момента близо 40% от италианците искат страната да напусне ЕС. Типично по европейски ние бягаме след събитията, както бягахме и от мигрантската криза”, смята Керемедчиев.
Той обясни, че решенията на т. нар. „пестелива четворка” са продиктувани от исканията на гласоподавателите им. Според него, поставянето на условия за грантовете вероятно ще е „малкото камъче, което ще обърне каруцата, или по-образно казано, чичо Скруч ще преобърне каруцата на Евросъюза”.
„В момента тази четворка, която се оформя като център на опозиция, намери начин да прокара своите виждания. До момента те не намираха механизъм как да контролират по-разюзданите бюджети. Сега използват пандемията като механизъм, за да обуздаят по-недисциплинираните. Защото те имат предложение, което се приема от Италия, че в 4-седмичен срок трябва да бъдат представени програмите на всяка държава, и Европейският съвет, чрез ЕК , трябва да одобрява тези планове. Ако България каже, че иска да подпомогне туризма и други отрасли, ЕК ще има 4 седмици да одобри или не, а Нидерлания иска всяка страна членка да може да наложи вето на това решение”, обясни бившият зам.-министър, цитиран от blitz.bg.
А за всички е ясно, че ако всяка държава може да налага вето, тогава няма да има никаква икономическа помощ, или тя ще бъде толкова малка и забавена във времето, че няма да помогне на страните-членки, а само ще бъде повод за препирни и кавги.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *