Управляващите си избраха Десислава Атанасова и Белазелков за конституционни съдии, ще топлят креслата 7 години

България отблизо

Десислава Атанасова и Борислав Белазелков бяха избрани да попълнят двете квоти с изтекъл мандат на парламента в Конституционния съд. Това реши Народното събрание със свое решение.

Така депутатите успяха да попълнят двете места, чиито мандати изтекоха още през есента на 2021 година.

Борислав Белазелков бе подкрепен със 154 гласа „за“ (бел. от ред. – ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС), 63 бяха „против“ (бел. от ред. – „Възраждане“, БСП и ИТН).

Десислава Атанасова бе подкрепена със 159 гласа „за“ (бел. от ред. -ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС), 65 бяха „против“ (бел. от ред. – „Възраждане“, БСП, ИТН и един депутат от ПП-ДБ).

Кандидатурата на Цвета Рангелова бе отхвърлена.

Важно е да се отбележи, че мандатът на Атанасова и Белазелков ще бъдат намалени с две години заради забавянето. Това бе определено с решение на Конституционния съд през миналата седмица по запитване на президента Румен Радев.

Десислава Атанасова и Борислав Белазелков ще имат мандат от 7 години, а не от 9.

 

Депутатите удължиха работното си време до избора на конституционни съдии и гласуването на законопроекта за БНБ.

„Благодаря за възможността да бъда избран за член на Конституционния съд на България. За мен се каза доста в последните дни. Бих казала, че всички знаете, че съм градила името си на почтен и честен човек, на независим и на некорумпиран политик. Надявам се, че сте убедени в това. Никога не съм разчитала на потекло, протекции, случайности, а съм работила открито, всеотдайно и принципно. Ако в правото са императивни и диспозитивни, то в пленарната зала нормите също са важни – етичните, най-вече. В политиката в дебата се ражда истината“, заяви още Атанасова.

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

„За мен беше чест, бъдете живи и здрави“, обърна се новоизбрания конституционен съдия към колегите си в парламента.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *