Учени от Харвард с нов метод за унищожаване на коронавируса!

Свят

Масово световно използване на бързи тестове за COVID-19 ще унищожи пандемията, гласи ново проучване на учените от Училището по публично здраве към Харвард и Колорадския университет, пише bg-voice.com

Документът с проучването е публикуван на 20-ти ноември в изданието „Сайънс Адвансес“.

Проиграните от учените модели за развитие на пандемията сочат, че бързите тестове, макар и не толкова надеждни, могат да позволят на здравните власти да въвеждат по-насочени мерки, вместо масови карантини.

Положителното на бързите тестове за COVID e, че те са по-евтини и резултатът е налицè след няколко минути. Например, ако половината население на САЩ се тества ежеседмично и само тези, които са болни се изолират, това би довело до огромна промяна на епидемичната картина в страната.

„Голямото ни откритие е, че когато става въпрос за общественото здраве е по-добре да имаме по-малко чувствителни тестове, които обаче дават резултат за минути, вместо такива, които дават резултати на следващия ден“, споделя Даниел Ларемор, професор по компютърни науки и автор на проучването.

Според математическите модели, които учените са създали и разгледали, ако 3/4 от населението на един град се тества с бързи тестове на всеки три дни, числото на заболелите ще падне с рекордните 88%.

Учените са категорични – ако това се приложи като масова практика по цял свят, пандемията ще приключи до шест седмици.

„Тези бързи тестове показват заразността на болните. Те са изключително ефективни за откриване на COVID-19 в етапа, когато човек е най-заразен за околните“, коментира професорът по епидемиология в Харвард и автор на проучването Майкъл Мина.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *