четвъртък, април 18, 2024
Начало > Свят > Учени разработват ваксина, създаваща пожизнен имунитет срещу Ковид-19!

Учени разработват ваксина, създаваща пожизнен имунитет срещу Ковид-19!

Свят

Японската фармацевтична компания Nobelpharma може да започне клинични изпитвания на ваксина срещу коронавируса през 2023 г., която може да осигури доживотен имунитет срещу патогена COVID-19, пише Japan Times.

Над препарата работи група учени от Токийския институт по медицински науки под ръководството на проф. Мичинори Кохара. За основа те са взели ваксината срещу едра шарка, разработена през XVIII век във Великобритания и използвана в Япония до 1976 г. Идеята на изследователите е да внедрят шиповия протеин на вируса SARS-CoV-2 в рекомбинантния вирус на ваксина.

В експерименти върху мишки те са използвали гена на високопатогенния птичи грип. Резултатите са показали, че след 20 месеца ваксинираните мишки са имали високо ниво на антитела, те също така са били в състояние да оцелеят след въвеждането на вируса. В същото време всички неваксинирани мишки са загинали. В статията се отбелязва, че 20 месеца е приблизителната средна продължителност на живота на гризачите.

„Характеристиките на тази ваксина показаха, че тя може да спомогне производството на антитела и да осигури пожизнен имунитет. Една доза съхранява ефекта в продължение на над 20 месеца, нито една друга ваксина няма подобен ефект„, увери Кохара.

Освен това прототип на коронавирусна ваксина, изпитана върху макаци, хранещи се с раци, е защитила приматите от развитие на пневмония, а концентрацията на вируса в белите им дробове е била под нивото, което се открива дори седем дни след заразяване.

Сега ориентировъчно през 2023 г., Nobelpharma възнамерява да проведе първата и втората фаза на клиничните изпитвания на разработката с участието на 150 до 200 доброволци, включително преболедували и напълно ваксинирани с други препарати. За третата фаза ще са необходими допълнителни инвестиции.

По думите на проф. Кохара освен дългосрочния имунен отговор, новата ваксина има още едно голямо предимство – може да се съхранява дълго време в сух вид при стайна температура.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *