Финансисти казаха, че няма нужда от референдум, защото сме се съгласили отдавна!

България отблизо

Още през 2007 г. сме се разписали с фанфари за ЕС, което означава, че тръгваме и към еврозоната.

Така че, ако се проведе референдум за еврото, няма да има правни последици, вече сме се съгласили отдавна, коментира пред БНТ проф. Христина Вучева.

По думите й, казаното от проф. Стив Ханке е изключително неточно, относно България и гръцкия сценарий.

Тя обясни, че не за първи път коментираме тази тема, за еврото и еврозоната. Министърът на финансите казал още 2018 г., че ще направи всичко необходимо, за да се присъединим, а премиерът заяви преди дни, че присъединяването не може да стане просто така, което за Вучева означава, че има някакви проблеми.

Разбира се, че от България се иска да бъде член на банковия съюз. Няма да има проблеми за цените или статуса на гражданите, „няма никакви основания да се мисли, че кой знае какви изменения ще се случат, ако евентуално в далечно време приемем еврото“, добави тя.

Стефан Ганев коментира, че сме поели едностранно ангажименти, променяме закони, и Хърватска е минала по този път, и завърши пътя си преди 2 дена като обнародва закон. Ще станем ли по-богати не зависи от еврото и борда, а да сме добре макроикономически.

Въпросът е, при кой сценарии има вариант за макроикономически провал, дали с влизане в еврото или премахване на борда, но дали и да оставаме вечно във валутен борд, каквото реално може да се случи, ако не прием еврото, допълва той. Според него, твърденията за обезценяването на лева са хаотични.

Трябва да е ясно на хората, че не става дума за еврозона, а за механизма, така наречената чакалня, имаме други големи проблеми, които настъпват, това не е един от тях, обясни Вучева

И Вучева, и Ганев не се притеснявали от приемане на еврото, притеснявали се от псевдо експерти и политици, които могат да променят закони, и от популизма по темата, съобщава news.bg.

Нека поясним на проф. Вучева, че когато политиците ни натикаха в ЕС и са се съгласили за еврото, никой не попита хората дали са съгласни с членството в ЕС и в еврозоната. А ако българите тогава знаеха, че членството в ЕС ще ликвидира икономиката, заради свободното нахлуване на чуждоземски стоки и фирми на нашия пазар, и ще изхвърли милиони хора на улицата, тогава никой нямаше да иска членство в ЕС.

А понеже сега, според социолозите, 86% от гражданите не искат еврозоната, е редно да се проведе референдум. Независимо от това кой е поемал авгажименти към Брюксел зад гърба на народа. Защото и на малките деца е ясно, че ангажименти към когото и да било, поети без знанието на гражданското общество, са невалидни. И трябва да бъдат незабавно отменени.

Вместо това, проф. Вучева каканиже, че референдумът нямало да има правна сила, понеже някой си политик бил се съгласил, без знанието на хората, да влезем в еврозоната.

Само че проф. Вучева забравя – върховният суверен на властта, народът, дава юридическа сила на всеки закон или решение. Без да се чуе гласът на народа, всяко решение на политиците е незаконно. Въпреки че се приема от парламент или правителство.

Незаконно е по простата причина, че властта на политиците не им дава право да вземат решения по особено важните и изключително важните за гражданите въпроси. За това има референдуми и Велико народно събрание. Но така наречените политици  вземат съдбоносни за страната решения, без да питат никой, без референдум, без Велико народно събрание.

Имат ли юридическа сила такива решения?! Естествено, че не!

И точно затова сега трябва да се проведе референдум. Нека да се види дали хората искат влизане в еврозоната и дали искат да останем в ЕС.

Но…политиците бягат от такова допитване до народа като дявол от тамян. И затова техните решения са незаконни. И нямат никаква правна сила. нещо повече. За вземането на такива „решения“ зад гърба на народа се полага съд. И то Народен съд. Това е!

Автор Иво Македонски, istinata.net    

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *