Хампарцумян с култов анализ: При комунизма ядяхме едни и същи краставици, а сега са много. Затова цените са високи, но справедливи

България отблизо
Нека не забравяме, че дори и без инфлационните процеси – има различни краставици. И те имат различни цени. Така е и при месото и зеленчуците. Да се опитаме да администрираме и стандартизираме цени е мисия невъзможна.

Няма как да се случи подобно нещо. Това заяви в „Събуди се” по NOVA банкерът Левон Хампарцумян.

 

По думите му тази система не работи добре. „За подобно нещо са правени опити в комунистическата система. Но това не работи добре. Асортиментът става малък, а качеството пада.

 

Опитите на държавата с проверки и сайт за цени – са популистични и безплодни опити да покажат загриженост за населението и народа. Но резултатът е, че цените са такива, каквито са”, подчерта той.

Приемането на еврото няма да струва на никого нищо. Повишаване на цените са вестникарски заглавия. Преминаване от едната до другата валутна система не води до повишаване на цените. Хърватска влезе в Шенген, ще има може би един хубав туристически сезон. Това каза пред NOVA NEWS финансистът Левон Хампарцумян.

„Тенденцията е за повишаване на основните лихви в света. България малко закъснява с това, но ние сме вързани чрез валутния борд. През повишаване на лихвите Централната банка иска да съдейства за потискане на инфлацията. Очаквано е, няма да доведе до някакъв шок. Прави се внимателно – на стъпки”, каза още Левон Хампарцумян.

Повод за неговите думи е новият рекорд на основния лихвен процент в България. БНБ обяви, че от 1 февруари той е 1,82%.

„Инфлацията помпа цените, има увеличаване на цените, но и на възнагражденията”, коментира Хампарцумян.

Запитан дали сега е подходящ момент за теглене на кредити или не, той отговори: „Няма универсален съвет дали сега е моментът да се теглят кредити”.

По думите му, ако човек има добра перспектива и е по-млад, може да вземе кредит.

„Друг, който не може да вземе кредит, но има непоносима тъща е добре да се посвие. Ако човек не се чувства уверен, по-добре да изчака”, заяви Левон Хампарцумян.

loading...

Tagged

2 thoughts on “Хампарцумян с култов анализ: При комунизма ядяхме едни и същи краставици, а сега са много. Затова цените са високи, но справедливи

  1. Тъпак от всекъде.Проблемът е че търпиме скапаняк.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *