Хиновски: Българите са разглезени от евтиния руски газ, но сега се освобождаваме от робството на Газпром и газът ще е скъп!

България отблизо
„Нещо като освобождението на България от турско робство“ – с тези думи енергийният експерт Иван Хиновски обясни развитието на отношенията между страната ни и „Газпром“.

„Основната причина за разцеплението на властите по темата „Газпром“ е политическа. „Газпром“ винаги е играл роля в техните амбиции за монополизъм и за спиране на всички други алтернативи. Основната причина за това късно начало на диверсификацията на доставките на газ са политиците и Газпром, който използваше всички процедурни и търговски хватки, за да я спира. Това е водоразделна линия, нещо като освобождението на България от Турско робство. Искаме да се освободим от „Газпром“, обясни той пред Euronews Bulgaria.

 

Според него дефицит на газ няма да има. „Единственият проблем е цената, защото газ влиза от първия ден на спиране на официалните доставки от „Газпром“, чрез търговци“, коментира Хиновски.

 

По думите му това събитие е политически експлоатирано.

 

„Всички заинтересовани партии се стремят да покажат некомпетентността на едно правителство, защото не е успяло да възстанови договора с „Газпром“. Други представят това като успех, защото скъсваме с един монополист, което е и моята позиция. Ние трябва да покажем, че сме независими от „Газпром“, заяви Хиновски.

 

Хиновски обясни, че газопроводът с Гърция ще облекчи доставките от Азербайджан процедурно и логистично.

 

Големият заем на „Булгаргаз“, даден от служебното правителство, Хиновски определи като абсолютно необходима стъпка, за да могат да се плащат авансовите вноски.

 

„Още една-две години той ще играе важна роля да миксира газа от различни източници. След това ще се наложи да се освободим от ролята на „Булгаргаз“ като обществен доставчик, защото пазарът на газ ще се либерализира напълно. Всички потребители ще могат да купуват газ от борсата“, обясни Иван Хиновски.

 

Според него бизнесът и гражданите малко са  се поразглезили, защото са свикнали да купуват сравнително евтин газ от „Булгаргаз“ и Газпром: „В бъдеще ще трябва да започнат сами да си търсят газ – да участват в търгове и директни покупки от доставчиците, както е например „Нефтохим“, който не купува от „Булгаргаз“.

 

„Топлофикация София“ обаче има сериозен проблем, тъй като ако не си осигури необходимите количества, ще има влошаване на качеството на отоплението и на топлата вода“, изтъкна енергийният експерт.

loading...

Tagged

1 thought on “Хиновски: Българите са разглезени от евтиния руски газ, но сега се освобождаваме от робството на Газпром и газът ще е скъп!

  1. Като говорим за разглезени-колко е средната заплата в Европата и колко е у нас?Колко е средната пенсия в Европата и колко у нас?Какво е качеството на храните в Европата и какво у нас?И накрая-каква е Вашата заплата и колко пъти се нанася в нея заплатата на обикновенния :разглезен“ българин?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.