Честит 3 март, българи! Дълбок поклон пред нашата освободителка Русия!

България отблизо

Отбелязваме 144-тата годишнина от Освобождението на България от турско робство.

След започналата Руско-турска освободителна война през 1877 г., обявена в Кишинев с манифест от император Александър II, на 3 март (19 февруари по стар стил) 1878 г. е подписан Сан Стефанският мирен договор между Русия и Османската империя, който слага край на войната.

Войната започва, защото руският народ е изпълнен с гняв и омерзение след османските кланета над българите по време на Априлското въстание и след това.

Известният в цял свят гениален руски писател Фьодор Михайлович Достоевски пише в своите „Записки“:  Цялата руска земя се надигна, за да освободи своята посестрима България!

Затова отбелязваме този ден с дълбок поклон пред руския народ и руската армия освободителка.

Войната завършва с победа на руската армия. Със Сан Стефанския мирен договор България възкръсва отново на картата на Европа.

Тази дата не е избрана случайно. Тя съвпада с коронацията на Александър ІІ през 1855 г. и освобождаването на крепостните селяни в Русия през 1861 г.

Договорът е прелиминарен – т. е. предварителен и подлежи на одобрението на останалите велики сили.

Според него освободена България е автономно, трибутарно (плащащо данък), васално княжество със свое народно правителство и войска. Площта му е над 170 000 кв. км.

Англия и Австро-Унгария се обявяват против Сан Стефанския договор. По тяхна инициатива той е ревизиран и заменен с Берлинския договор през юли 1878 г. По силата на неговите клаузи България е разделена на пет части.

В Деня на Освобождението си спомняме за героите, борили се да сложат край на робството.

Една от най-ярките личности в освободителното движение безспорно е Васил Левски. Той е не само революционер, но и идеолог и организатор на българската национална революция. Основател е на Вътрешната революционна организация (ВРО).

Дейността на Георги Бенковски също допринася много за свободата на родината. Истинското му име е Гаврил Хлътев. Качествата му се проявяват най-добре в навечерието на Априлското въстание.

След получаването на кървавото писмо на Каблешков от въстанала Копривщица, той веднага обявява избухването на въстанието и в Панагюрище.

Сформира прочутата Хвърковата чета, с която обикаля близките села, за да ги вдигне на оръжие. След погрома на въстанието, Бенковски и група негови другари са предадени от дядо Въльо на турците.

При преминаването на мостче над река Костина в Тетевенския Балкан Бенковски пада покосен от турските куршуми.

Преди това Бенковски произнася знаменитите думи:  Сега Русия може да заповяда в България!

Освобождението ще бъде отбелязано с редица прояви в цялата страна. Кулминацията е тържествената заря – проверка на площад „Народно събрание“ в София.

Министърът на отбраната Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват в церемонията по издигане на Националното знаме на Република България, която ще започне в 11.00 ч. пред паметника на Незнайния воин в столицата в чест на Националния празник.

На събитието ще присъстват представители на ръководния състав на Министерството на отбраната и висши офицери от Въоръжените сили. В ритуала ще участват представителни формирования на Националната гвардейска част и Гвардейският представителен духов оркестър. В строя са включени знамената-светини – Самарско знаме, Щандарт на 1-и конен полк, Знаме на 23-и пехотен Шипченски полк, Знаме на 15-и пехотен Ломски полк, Знаме на 13-и пехотен Рилски полк, Знаме на 25-и пехотен Драгомански полк, Знаме на 30-и пехотен Шейновски полк и Знаме на 6-и пехотен Търновски полк.

По време на изпълнението на химна на Република България ще бъде изпълнен артилерийски салют от 20 залпа от подразделение на военно формирование 22 980.

По повод Националния празник в 12.00 ч. ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред официалния вход на сградата на Администрацията на президента.

Тържествената проверка (заря) в чест на 144-ата годишнина от Освобождението на България ще се проведе от 18.30 ч. на площад „Народно събрание“. В нея ще участват Гвардейският представителен духов оркестър и представителни блокове от състава на Националната гвардейска част.

Командващ на тържествената проверка (заря) ще бъде бригаден генерал Тодор Тодоров – командир на Командване за логистична поддръжка.

В тържествата по повод Националния празник на Република България в цялата страна ще участват представителни военни части от Въоръжените сили.

На 3 март по традиция в тържественото честване, което ще започне в 11.30 ч. на връх Шипка, ще участват военнослужещите от 61-а механизирана бригада – Карлово.

Представителни части от бригадата ще се включат в  ритуала за издигане на националния флаг и знамето на община Карлово (от 10.00 ч. на площад „20 – ти юли“ в града).

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *