Шефът на КЕВР: Природният газ хем ще бъде много скъп, хем няма да има достатъчни количества! Ето кой е причината!

България отблизо

Природен газ ще има в България, макар и в недостатъчни количества, но въпросът е на каква цена. Снабдяването на България с природен газ може да се осъществява главно от три направления. Първото – малко над един милиард кубични метра от Азербайджан – по дългосрочен договор, гарантирани доставки.

Въпросът е къде ще бъде разтоварен този природен газ и по какъв тръбопровод ще достигне до границите на България, това заяви в ефира на bTV тази сутрин шефът на КЕВР Иван Иванов.

 

„С Азербайджан се водят преговори за още половин милиард куб. м, останалите количества ще дойдат чрез втечнен природен газ, с танкери, които са в Източното Средиземноморие. Там има такива плавателни съдове с такива количества газ. Проблемът с инфраструктурата остава да се реши. По-лесната и лека част от договорките са количествата, които могат да се осигурят от танкерите, въпросът е къде ще се разтоварят, как ще достигне до границата на България този газ – по кой тръбопровод“, уточни председателят на КЕВР. И добави:

Гръцката страна въвежда допълнително един плаващ голям танкер, който се явява като склад за допълнително количества природен газ. Конкретно за България не мога да кажа дали количествата са гарантирани, но това може да бъде направено. България е в състояние да купи от фирмите, които за закупили тези слотове и природен газ ще бъде доставен, добави още Иванов.

Още февруари месец, както се казва, във въздуха се чувстваше мирис на барут, после избухна войната между Русия и Украйна. Ние сега можехме да имаме и закупени слотове, но този момент беше пропуснат. Сега ще се снабдим с газ, но на много по-висока цена.

Турция също е възможно решение за разтоварване на газ.

Важното е ние да бъдем част от обединена Европа, защото гаранции иначе няма как да бъдат дадени. Допреди няколко дни едно, вече в оставка, правителство, даваше много разнопосочни сигнали.

Лена Бориславова заяви, че чакаме четири пъти по-евтин природен газ. Къде е? Сега, поради пропуснати възможности, ще платим много по-скъпо. 

До 1-ви януари 2023 цената на топлинната енергия няма да бъде променяна. „Топлофикация“ трябва да бъдат подпомогнати – без това те няма да могат да изплатят и своите задължения към „Булгаргаз“. Винаги има решение, за да не се продължи с това потъване на „Топлофикация“.

От думите на Иван Иванов може да се направи заключението, че нито една възможност за доставка на природен газ засега не е реална.

Единствената  реална възможност и на ниски цени е дългосрочен договор с Газпром.

Иначе потъваме неспасяемо.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *