Шок в Гърция заради падналия украински самолет с боеприпаси! Има ли радиация?

България отблизо

Неизвестно бяло вещество е открито около мястото на катастрофата с военен самолет, натоварен  с боеприпаси, станала късно снощи. То предизвиква безпокойство и предстои да се установи произходът му.

Специална рота за ядрено-биологична защита от Атина пътува към мястото на инцидента, съобщава Prototema.gr.

 

Ан-12 излетя от Ниш към Йордания, но се разби малко преди 23:00 часа до гръцкия курортен град, а целият 8-членен екипаж загина.

Мястото на катастрофата е в селскостопанския район между селата Палеохори и Антифилипи.

До пристигането на 14-членния специален екип на никой не е позволено да влиза в зоната на инцидента. Пожарникари съобщават, че около отломките на самолета има „високо пиротермично натоварване“.

„Господ да ни пази селото“, молят се жители на Палеохори.

Властите вдигнаха дрон, който огледа терена, където машината се разби с 12-тона боеприпаси и предизвика заря от огън снощи.

Оперативният координатор на противопожарната служба на Централна Македония и Тракия генерал-лейтенант Мариос Апостолидис съобщи, че голямата операция е започнала тази сутрин около 06:00 часа.

В района е прекъснато електрозахранването и водоподаването.

Според телевизия ЕРТ самолетът е „Антонов Ан-12“, цитирана от Нюз бг, собственост е на украинска компания и е летял от Сърбия за Йордания.

Пилотът е поискал да извърши аварийно кацане поради проблем с един от двигателите, но връзката с него била изгубена.

Видеозапис, качен на сайта ertnews.gr, показва самолета в пламъци да се снижава бързо, след което пада на земята и се вижда експлозия.

Пожарната служба не може да потвърди типа на самолета. Колко са били хората на борда засега не е известно.

В изявление на службата, се казва, че са изпратени 15 пожарникари със седем цистерни да гасят избухналия след катастрофата пожар. Към мястото са се насочили още спасители.

Според Франс прес, която се позовава на пожарникари, самолетът се е разбил край градчето Палеохори, окръг Кавала. Очевидци, цитирани от телевизия ЕРТ, казват, че машината е била в пламъци още преди да се разбие.

Според местните власти изпратените на място огнеборци и пожарни автомобили не могат да се доближат до самолета, тъй като той все още е разтърсван от експлозии.

Макар да няма официална информация за броя на хората на борда, според ЕРТ в самолета е имало осем души и той „е бил опасен“. Полицията е поискала от журналистите близо до мястото на катастрофата да си сложат предпазни маски.

Гръцки медии, цитирани от Асошиейтед прес, съобщиха, че в него е имало 12 тона опасни материали, най-вече експлозиви.

Местни жители казаха, че са видели огнено кълбо, а експлозии са се чували в продължение на два часа след катастрофата.

Според държавната телевизия ЕРТ компанията оператор на турбовитловата машина съветско производство, е украинският товарен превозвач „Меридиан“.

Като предпазна мярка заради силната миризма, която се носи от мястото на катастрофата, координационен комитет, съставен от служители на общината, полицията и пожарната, призова жителите на двете населени места, които са най-близо до мястото на катастрофата, да държат прозорците си затворени тази нощ, да не излизат от дома си и да носят маски.

Властите твърдят, че не знаят дали в самолета е имало опасни химикали.

Според Управлението за гражданска авиация пилотът успял да предупреди властите за проблем в един от двигателите на самолета и му е бил даден избор да кацне на летището в Солун или в Кавала.

Той избрал по-близкото до него летище в Кавала, за да извърши аварийно кацане. Почти веднага след това връзката прекъснала. Самолетът се разбил на около 40 км западно от летището.

Телевизия ЕРТ информира, че военни и експерти по взривните вещества са на път към мястото на катастрофата. Очаква се обаче те да започнат работа едва на сутринта. Пожарната служба е отцепила район в радиус от около 400 метра. На разсъмване тази зона ще бъде разширена.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *