Шок и ужас! САЩ удариха черен печат на Борисов. Вижте защо!

България отблизо
Бойко Борисов се е умилквал да бъде поканен на лично посещение във Вашингтон и да се срещне с Тръмп, за да докаже, че е един от най-мъдрите държавници в света.
Всички опити на Външно министерство и дори личните връзки и усилия на премиера обаче ударили на камък. От Белия  дом дали ясно да се разбере, че изобщо не се предвижда покана за българския премиер. Този категоричен отговор получили във Външното ни министерство, но било разпоредено от най-високо място това да остане в пълна тайна, твърди сайтът Фрогнюз.

Жестокият отказ на Вашингтон е равен на вкарване в „черен списък“, коментираха за сайта дългогодишни дипломати. Предполага се, че Тръмп не желае такава визита и подобна среща, тъй като се е информирал за министър-председателя ни, и за България в частност, и не иска да свързват името му с България. От една страна премиерът ни бил с не дотам чисто минало според публикации в различни европейски медии, от друга  фактът, че нямаме съдебни реформи и че сме класирани на първо място по корупция в ЕС, също дали повод да проявява резервираност или слаб интерес към такава визита. Тръмп предпочита да играе на сигурно и да залага на сигурни хора.

Негови съветници му докрадвали, че в страната ни цари хаос, че голяма част от българите не одобряват членството в ЕС и влиянието на американските НПО-то в страната силно е намаляло.

Самият Борисов пък тъчал на няколко стана – хем защитавал европейските интереси, хем се натискал за среща с Путин. Като се добави и криминалното му минало, което се описва от доста медии /малка част от тях наши/  и фактът, че е бил охранител на Тодор Живков, а след това е гравитирал около силови групировки, се оказва, че е ненадежден партньор на САЩ. Предвид са взети и честите смени на позицията му по един или друг политически въпрос и невъзможността да се разчита на него като на сериозен политик, твърдят източниците на сайта.

Вашингтон бил  разтревожен и от демострацията на топли връзки между главния прокурор Сотир Цацаров с руския му колега Юрий Чайка.  Борисов пък посрещна Чайка на стълбите на МС като генерал-губернатор, което  направило лошо впечатление на западните ни партньори и ги накарало да си направят съответните изводи.

На 18 февруари зам.-външният министър Георги Георгиев заяви, че се готви посещение на Борисов в САЩ до месец два. Уговорката на срещата била в напреднал стадий и оставло да се уточни датата. Явно тази дата няма да е тази година, защото от американска страна няма потвърждение. Има само мълчание.

Цветан Цветанов също вметна, че премиерът  ще посети САЩ. Той го направи веднага след  петото си участие в Молитвената закуска, но и самият той не бе приет достолепно там. Оказа се, че просто присъства като представител на България и не е участвал в никакви официални разговори. Домакините му били само любезни и нищо повече.

В края на миналата година Борисов дори се похвали, че е разговарял с Доналд Тръмп по телефона. Само че от американското посолство в София не потвърдиха новината.

Явно премиерът е персона нон грата в момента за американския президент, а слуховете за срещи се пускат от време на време в медийното пространство, за да се поддържа илюзията, че Борисов е Големият бял вожд, желан навсякъде и от всички.

Но засега желание да се срещат с него проявяват само Меркел и Ердоган.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *