Щатите яростно се мъчат да… Вижте, обаче, какво се СЛУЧВА!

Свят

В началото на 21 век се появи чудесната песен „Нас не догонят“ на предизвикалата фурор по цял свят руска група „Тату“. Не след дълго тя стана символ на Олимпийските игри в Сочи.

И наистина, когато Руската федерация тръгне напред, никой вече не може да я настигне. Доста страни и народи се опитаха, но не успяха. Сега на ред са САЩ, които от много десетилетия се опитват да догонят могъщия славянски Колос. Но все не успяват. И, по нашето скромно мнение, никога няма да успеят.

Само за десетина години Русия успя да стане първа военна сила, чиито стратегически и тактически оръжия са недостижими не само за всички големи страни по света, но дори и за досегашната военна суперсила САЩ. Така, Русия трайно започна да измества янките от световния оръжеен пазар.

По отношение на Атомната енергетика Русия няма конкурент в никоя част на света. Доставките на руски природен газ са без алтернатива по цена и дълготрайност в цяла Европа и Азия.

Поради тези причини, за да догонят Кремъл във военната сфера и в сферата на атомната енергетика, на САЩ им трябва голяма технологична мощ. А технологични пробиви не се правят всеки ден. И на янките ще се им нужни много години, за да отидат там, където са сега руският отбранително-промишлен, енергиен, атомен и космически комплекси.

И понеже, в Белия дом виждат, че догонването на Москва в тези сфери е „мисия невъзможна“, те разбойнически съсредоточиха усилията си, не да изпреварят Руската федерация. Съвсем не! А, ако могат, да забавят, и в бъдеще да спрат развитието на руската икономика

Именно затова те непрекъснато въвеждат търговски санкции, под измислени предлози като „делото Новичок“ или митичната „руска намеса в щатските избори“.

Но тази търговска война на Тръмп срещу Русия и целия свят, също е обречена на неуспех. И то по простата причина, че икономиката на Русия на глава от населението сега е много по-мощна от икономиката на САЩ.

Вярно е, че в отдавна отминали времена, Щатите произвеждаха до 30% от Брутния вътрешен продукт на света. Но сега техният дял се срина до 17%. А делът на Русия и другите развиващи се страни продължава неотклонно да расте.

Нещо повече. Русия стана държава със самодостатъчна икономика. На РФ вече  почти не й трябва внос от чужбина, за да може икономиката на грамадната славянска страна да работи и да се развива.

Държавният дълг на Руската федерация е нищожен. А дългът на янките вече е повече от 20 трилиона долара. И американският Конгрес е принуден всяка година да вдига тавана на държавния дълг, за да не фалира „великата демокрация“.

Затова, сега янките се съсредоточиха върху задачата да не допуснат Русия до европейския енергиен пазар. И по-специално до пазара на нефт и природен газ. И понеже енергийният пазар е отдавна зает, то за да направят пробив в него, янките трябва да изтласкат други играчи. А Русия е един от най-големите играчи на този пазар.

За справка, целият годишен газов експорт на РФ е 222 милиарда кубически метра. Катар изнася 117 млрд. кубометра, Норвегия 112, Канада 70. Някой още удивлява ли се, защо янките мразят Русия?

Затова трима щатски сенатори, навремето дойдоха спешно в София и спряха Южен поток, защото неговият път през България беше най-пряк и икономически ефективен. А и жизнено важен за нашата икономика.

Затова сега Вашингтон оказва безпрецедентен натиск върху Берлин, Виена, Рим, Будапеща и всяка друга европейска страна, която заговори за руски газопровод или ядрена централа. Съдбата на Северен поток 2 също не е достатъчно ясна, въпреки твърди заявените намерения на руската и германска страна, че този газопровод ще бъде построен в срок.

Всъщност Тръмп иска да замести руския природен газ с американски втечнен газ на европейския пазар. Но има ли възможност да го направи? Има ли необходимото количество залежи, заводи за преработка, танкери за пренос в Европа? И каква в крайна сметка ще бъде цената на този втечнен газ в сравнение с руската? Това са големите въпроси, които стоят пред янките.

А отговорите на всички тези въпроси са отрицателни за САЩ. Вашингтон няма необходимите залежи. Затова сега се цели и в Аляска. Но няма да я получи. Няма и необходимите заводи за преработка на втечнения газ. Няма необходимия брой танкери за пренос на втечнен газ в Европа. А за цената да не говорим. При всички тези разходи, тя в пъти ще надвишава цената на руския природен газ. Защото американският газ един път трябва да бъде втечнен в заводи на САЩ. Каквито още няма. И втори път ще трябва да бъде върнат обратно в газообразно състояние в заводи в Европа.

Затова никак не е чудно, че Германия така твърдо настоява да получава природен газ от Русия. Защото американският ще й излезе прекалено солен. И разходите за неговото получаване и употреба, само след няколко години ще сринат немската икономика.

Ето защо, въпреки огромното желание на „бизнесмена“ Тръмп, САЩ не могат да заместят Русия на европейския газов пазар. Да не говорим за пазара на ядрени централи, защото там РФ няма конкурент в целия свят.

А Борисов и неговите пудели още предателски мълчат по въпроса дали Росатом да довърши строежа на жизнено необходимата ни АЕЦ „Белене“. Той май не разбра, че „дружбата“ ни със САЩ вече приключи. Ако въобще някога я е имало.

И е време да се върнем при нашите славянски братя от велика Русия. Иначе ще загинем.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

1 thought on “Щатите яростно се мъчат да… Вижте, обаче, какво се СЛУЧВА!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *